Μια φορά και έναν καιρό… η Κόρινθος ήδη θα είχε βάλει τα ”καλά” της και θα ήταν… έτοιμη να γιορτάσει αύριο 29 Ιουνίου, τον Πολιούχο της και ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας Απόστολο Πάυλο, με την λαμπρότητα και τις τιμές που του αρμόζει.
Δυστυχώς, φέτος κάνοντας κάποιος μία βόλτα στο κέντρο της πόλης δεν θα συναντήσει μικροπωλητές στους δρόμους να στήνουν πάγκους με κάθε λογής προϊόντα, ούτε και θα δει προετοιμασίες για τις βραδινές εκδηλώσεις που άλλοτε προσέλκυαν μεγάλο αριθμό δημοτών γεμάτους όρεξη, κέφι για χορό, τραγούδι και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
Αδιαμφησβήτητα το πανήγυρι Απ. Πέτρου και Παύλου ήταν και θα είναι το σημαντικότερο γεγονός της πόλης μας, που με έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο δίνει ζωή και πολιτισμό, κρατώντας ζωντανά ήθη και έθιμα χρόνων… κρατώντας την παράδοσή μας αλώβητη από από σύγχρονες και ακατανόητες αλλαγές!
Τα πανηγύρια απευθύνονται σε όλον τον κόσμο… ανεξαρτήτου οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης… αντιστέκονται στην υποκρισία, στην αποξένωση και πρεσβεύουν την ζωή… την ζωή της τοπικής κοινωνίας και όλοι οι Κορίνθιοι είμαστε ακόμα ζωντανοί… με όποιες δυσκολίες και απαγορεύσεις… γιατί έχουν ανοιχτή καρδιά και αγάπη για τον τόπο μας.
Η πόλη σήμερα και αύριο δεν θα έχει χρώματα ούτε μυρωδιές από μαλλί της γριάς, λουκουμάδες, ποπ κορν… θα έχει όμως το άρωμα της πρωταγωνίστριας του πανηγυριού που κανείς δεν μπόρεσε να την εμποδίσει να κάνει και φέτος εντυπωσιακή εμφάνισή! Σχεδόν από κάθε τετράγωνο της πόλης και αν περάσεις, το άρωμά της σου γαργαλάει την μύτη και σου προκαλεί σιελόρροια!
Ναί, το άρωμα της κλασσικής, παραδοσιακής γουρνοπούλας έχει κατακλύσει την πόλη και μαζί με τους Κορίνθιους ”μάστορες” ψήστες, σε καλεί να την τιμήσεις δεόντως… σαν γνήσιος μερακλής που ξέρει από καλό ελληνικό φαγητό.
Στέκεται στην σούβλα και σε ζαλίζει με τα άρωμα αλλά και το ροδοκόκκινο χρώμα της τραγανής πέτσας… που σου φωνάζει να τρέξεις κοντά της και να την απολαύσεις!
Αυτό πάθαμε κι εμείς σήμερα όταν βρεθήκαμε μπροστά της… και φυσικά δεν της αντισταθήκαμε καθόλου!
Και κάπου ανάμεσα στις μπουκιές που έλιωναν στο στόμα και ζάλιζαν τον ουρανίσκο μάθαμε τα μυστικά της πιο καλοψημένης και νόστιμης γουρνοπούλας. Το μεγαλύτερο μυστικό είναι το ψήσιμο, θέλει μεγάλη προσοχή και υπομονή καθώς πρέπει να ψηθεί σε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει το εσωτερικό και στη συνέχεια υψηλή ώστε να τραγανίσει σωστά η πέτσα! Προσοχή, η πέτσα πρέπει να είναι τραγανή, ώστε όταν σπάει στο στόμα και να απελευθερώνει τα υγρά του κρέατος.
Άλλο ένα μυστικό, είναι το ζώο να είναι μικρής ηλικίας και πριν το ψήσιμο να έχει μείνει κάποιες ώρες εκτός ψυγείου, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Μισή ώρα πριν πάει στην φωτιά… ρίξε μπόλικο αλατοπίπερο ή αν είσαι πιο τολμηρός αλειψέ το με μέλι και λεμόνι…
Πλύνε χεράκια και… γλείψε τα δάχτυλά σου!!!
Δείτε το video που ακολουθεί: