Το ”κλείδωμα” σε ολόκληρο τον πλανήτη δημιούργησε την ανάγκη σε πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν μία ”συντροφιά” που θα τους βοηθήσει να μην αισθάνονται μοναξιά και να αντιμετωπίσουν την μελαγχολία, την μονοτονία και την κατάθλιψη αλλά και να δώσουν κάπου την αγάπη και να πάρουν αντίστοιχα. Αυτή η συντροφιά δεν είναι άλλη από ένα κατοικίδιο, συγκεκριμένα τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε όλο αυτό το διάστημα αύξηση του ενδιαφέροντος για την αγορά και ακόμα περισσότερη για την υιοθεσία ενός χαριτωμένου τετράποδου. Περίπου 60% περισσότερες κλήσεις δέχτηκε η φιλανθρωπική οργάνωση Dogs Trust όπως και πολλές άλλες οργανώσεις. Επίσης, οι αναζητήσεις στη Google σχετικά με το ”πως να υιοθετήσετε ένα κουτάβι”, αυξήθηκαν κατά 115% στο Ηνωμένο Βασιλείο τον Μάρτιο του 2020, με τις τιμές για μερικές από τις πιο περιζήτητες ράτσες να φτάνουν στα ύψη.

Όσο ευχάριστη και αν είναι η διαδικασία υιοθεσίας ενός σκύλου, είναι επίσης μια τεράστια ευθύνη και μια δέσμευση που θα εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το κλείδωμα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη, τις συνέπειες του κλειδώματος για τους σκύλους μας και να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν όχι μόνο με τις σημερινές συνθήκες της καθημερινότητας αλλά και τις μελλοντικές. Όταν θα πρέπει να ζούνε αρκετές ώρες μόνοι και να μας περιμένουν να γυρίσουμε από την δουλειά και τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις.

Η συντροφιά ενός σκύλου, αδιαμφισβήτητα έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους ψυχολογικά να αντιμετωπίσουν αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι, καθώς απολαμβάνουμε την συντροφιά του αρκετές ώρες, πηγαίνουμε μεγάλους περιπάτους παρέα, έχουμε περισσότερο χρόνο για παιχνίδι μαζί του και ξεκουραζόμαστε δίπλα του.

Ωστόσο, αντικειμενικά πρέπει να πούμε ότι η ζωή δεν είναι φυσιολογική ακόμα και για τα σκυλιά μας αν δεν μπορούν να αλληλοεπιδράσουν ή να παίξουν με άλλα τετράποδα. Επίσης όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν λιγότερες επισκέψεις στο σπίτι. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ιδίως για τα κουτάβια, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς θεωρούν τη ζωή του κλειδώματος φυσιολογική αφού μπορεί να μην έχουν δει ποτέ ξένους ανθρώπους μέσα στο σπίτι ή να έχουν μείνει μόνα τους.

Η επιστροφή στο φυσιολογικό είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να επεξεργαστούν, να κατανοήσουν και να προετοιμαστούν αλλά τα σκυλιά μας, ειδικά τα μικρά δεν θα καταλάβουν γιατί όλα ξαφνικά έχουν αλλάξει. Από όσα γνωρίζουν μέχρι τώρα θεωρούν κανονικότητα να περνούν πολλές ώρες με τα αφεντικά τους και το κυριότερο όταν θα έρθουν αντιμέτωπα με ομάδες άγνωστων ανθρώπων, παιδιών και άλλων σκύλων, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό γι’ αυτά…

Θα τους δημιουργηθεί άγχος ιδίως όταν έρθει η ώρα χωρισμού από τα αφεντικά τους. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες οικογένειες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σκυλί τους, καθώς δεν θα μπορούν να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.

Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να τα προετοιμάσουν και να τα εκπαιδεύσουν από τώρα, αντί να περιμένουν έως τότε που τα πράγματα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Μία καλή αρχή εκπαίδευσης είναι να εμποδίζετε το σκύλο να σας ακολουθεί παντού, κλείνοντας την πόρτα του δωματίου που βρίσκεστε ή αφήνοντάς τον για λίγη ώρα στον κήπο ή στο μπαλκόνι ώστε να μην είναι συνέχεια μαζί σας. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να γαβγίζει, να κλαψουρίζει η να χτυπά την πόρτα τότε ελαττώστε τον χρόνο που τον αφήνετε μόνο του.

Συνεχίστε, εκπαιδεύοντάς τον να παραμένει σε ένα δικό του χώρο όπου μπορεί να ξεκουράζετε με ηρεμία και επαινέστε τον όταν πηγαίνει σε αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να πηγαίνει εκεί από μόνος του, όταν θα λείπετε και θα παραμένει ήρεμος.

Ακόμα και κατά την επιστροφή σας στο σπίτι, μην δείχνετε ενθουσιασμό που τον συναντάτε καθώς πρέπει να το αντιλαμβάνεται ως κάτι φυσιολογικό.

Τα σκυλιά σας, θα χρειαστούν επίσης βοήθεια όταν έρθει η ώρα να δούνε από κοντά φίλους και συγγενείς. Η εκπαίδευσή του, πώς να χαιρετάμε ήρεμα τους νέους ανθρώπους, πώς να χαλαρώνει όταν έχουμε επισκέπτες ή όταν βρισκόμαστε σε ένα καφέ είναι βασικές δεξιότητες. Όπως επίσης, η επιστροφή του όταν το καλούμε, το περπάτημα με χαλαρό προβάδισμα και το να μην γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι.

Είναι πολύ πιο εύκολο να αποφευχθούν προβλήματα παρά να τα αντιμετωπίσουμε και δεν είναι ακόμα αργά ώστε να προετοιμάσουμε τα σκυλιά μας, για τις  αλλαγές που έρχονται.

Για την σωστή ενημέρωση των ιδιοκτητών, υπάρχει διαδικτυακή εκπαίδευση ώστε σκυλιά και ιδιοκτήτες να μπορούν να μάθουν τρόπους που θα μπορούν να εφαρμόσουν στην επιστροφή της κανονικότητας.

Με πληροφορίες απο, theguardian.com