” Όταν ακούς την αρκούδα στου γείτονα την αυλή, καρτέρα τη και στη δική σου”… με την μόνη διαφορά ότι εσύ δεν άκουσες και δεν είδες καμία αρκούδα, αλλά τον covid-19! Όχι μόνο να περιφέρεται έξω από το σπίτι του γείτονα αλλά και από το δικό σου… και να καταφέρνει τελικά να τρυπώσει μέσα σε αυτό! Ναι, είναι γεγονός! Τα αποτελέσματα βγήκαν και είναι θετικά! Ο ιός ήρθε με σκοπό να μείνει… στο σπιτικό σου! Μόνο που υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο… δεν του το επιτρέπεις! Αρκεί να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να μην αρχίσει να βαράει ο συναγερμός στο κεφάλι σου, με μία μόνο σκέψη να σε πανικοβάλει: “ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ” !

Όχι δεν θα πεθάνει κανείς και δεν υπάρχει κανένας λεπρός ανάμεσά σας, αρκεί να ακολουθήσετε όλοι τα σωστά βήματα.

Πρώτο βήμα και πιο σημαντικό είναι η σωστή διαχείριση της κατάστασης που βρέθηκε η οικογένεια σου, τόσο για την ψυχολογία και την υγεία του ασθενούς όσο και των υπόλοιπων μελών της!

Δεύτερο βήμα η επικοινωνία με τους γιατρούς, οι οποίοι θα κρίνουν αυτοί και μόνο αυτοί, αν θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ή μπορεί να παραμείνει σπίτι. Από την στιγμή που τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν υπάρχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το πιθανότερο είναι αυτό.

Τρίτο βήμα είναι να εξασφαλίσετε κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι, καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό και εκπαίδευση όλης της οικογένειας, για την σωστή εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων περιορισμού της μετάδοσης!


ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

► Ο ασθενής μένει σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο αυτός, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού (κουζίνα, σαλόνι κα ).  Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, τότε η υπόλοιπη οικογένεια κρατά αποστάσεις τουλάχιστον 1 μέτρο.
► Ιδανικά ένα άτομο πρέπει να αναλάβει την φροντίδα του, κατά προτίμηση να μην ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
► Το άτομο που έχει αναλάβει την φροντίδα του ασθενούς πρέπει να φορά μάσκα, γάντια και ρόμπα και να πετιούνται μετά από κάθε χρήση. Στη συνέχεια πλένει και απολυμαίνει τα χέρια του.
► Τα ρούχα του ασθενή πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστό κάδο για τα άπλυτα και να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες 60-90 βαθμούς κελσίου.
► Καλό θα ήταν ο ασθενής να κάνει αποκλειστική χρήση προσωπικών αντικειμένων (ποτήρι, πιάτο, οδοντόκρεμα κ.α.) τα οποία θα απολυμαίνονται μετά από κάθε επαφή.
► Όλα τα μέλη της οικογένειας καλύπτουν πάντα το στόμα και την μύτη κατά τον βήχα και το φτάρνισμα ( αγκώνα, χαρτομάντιλο, μάσκα).
► Τηρείται η υγιεινή χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή τον χώρο του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν και μετά το φαγητό και μετά την χρήση κοινόχρηστων χώρων. Χρησιμοποιείστε χαρτοπετσέτες για το σκούπισμα των χεριών ή υφασμάτινες που πάντα όταν υγρανθούν αντικαθίσταται.
► Συνιστάται καλός αερισμός κοινόχρηστων χώρων και καθημερινός καθαρισμός τουαλέτας.
► Ο ασθενής παραμένει σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
► Όλη η οικογένεια θεωρείται στενή επαφή και παρακολουθεί την υγεία της.