Η φωτιά που ξέσπασε εχθές, στον Πάνο Άσσο σημειώθηκε σε ένα σημείο γνώριμο στους κατοίκους… στην άκρη του δρόμου, εκεί όπου εδώ και καιρό έχουν συσσωρευτεί απορρίμματα, δημιουργώντας μια άτυπη χωματερή.
Ο Πρόεδρος της κοινότητας Άσσου, Γιώργος Κώστας είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ήδη από τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς. Όπως αποδείχθηκε, οι φόβοι του δεν ήταν υπερβολικοί.
Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου ήταν άμεση και αποτελεσματική, περιορίζοντας τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις. Ευτυχώς, δεν επεκτάθηκε προς τη Νέα Εθνική Οδό και να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Ένα πρόβλημα που «καίει» καιρό
Το περιστατικό φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα ανεξέλεγκτα σκουπίδια σε δρόμους και αγροτικές περιοχές. Στρώματα, καναπέδες, μπάζα και κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα μετατρέπουν σημεία της περιοχής σε εστίες κινδύνου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Είναι μια εικόνα που επαναλαμβάνεται.
Ποιος φταίει για τη φωτιά;
Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε μονοδιάστατη. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν πολίτες που εξακολουθούν να πετούν σκουπίδια όπου τους βολεύει, μετατρέποντας δρόμους και αγροτικές εκτάσεις σε πρόχειρες χωματερές. Πρόκειται για μια πρακτική επικίνδυνη, που δείχνει έλλειψη σεβασμού τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς την ίδια την τοπική κοινωνία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί και η ευθύνη της Πολιτείας και του Δήμου. Όταν τέτοιες εστίες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καθαρισμό, χωρίς ελέγχους και χωρίς ουσιαστική πρόληψη, τότε το πρόβλημα διογκώνεται. Η απομάκρυνση των απορριμμάτων, η επιτήρηση και η επιβολή προστίμων δεν μπορεί να λειτουργούν περιστασιακά αλλά απαιτείται σταθερή και οργανωμένη παρέμβαση.
Η πραγματικότητα είναι πως όταν πολίτες και αρμόδιοι δεν λειτουργούν συντονισμένα, το αποτέλεσμα είναι μια φωτιά που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.




