Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αποτελεί μια ευκαιρία για να δοθεί έμφαση σε ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, διαχρονικά υποτιμημένο, που μπορεί να προληφθεί.

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό κυρίως λόγω:

  • Άγνοιας κολύμβησης
  • Έλλειψης περίφραξης
  • Έλλειψης στενής εποπτείας / επιτήρησης
  • Αποτυχίας ορθής χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού
  • Κατανάλωσης αλκοόλ
  • Ιστορικού επιληψίας

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, 340 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής. Το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσες μας είναι άτομα άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports για το 2021, οι Έλληνες είναι αυτοί που αφήνουν κατά κύριο λόγο την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δέχεται περίπου 34 εκατ. ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Από αυτούς, 238 Έλληνες (71%) πέθαναν στις ελληνικές θάλασσες, 95 αλλοδαποί και 3 θύματα αγνώστου ταυτότητας. Από τους 336 θανάτους που συνέβησαν το 2021 σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, 127 οφείλονται σε πνιγμό (38%), 24 σε παθολογικά αίτια (7%), 1 σε θανάσιμο ατύχημα και 184 (55%) δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα. Ως «μη προσδιορισμένοι ακόμα» χαρακτηρίζονται οι θάνατοι αυτοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση. Από αυτούς, οι 336 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 6 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.). Επίσης, με βάση την ανάλυση των στοιχείων, το 70% (239) των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% (103) γυναίκες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports παροτρύνει τα άτομα τρίτης ηλικίας να απολαμβάνουν τη θάλασσα αλλά πάντα με ασφάλεια μέσα από την ενημερωτική καμπάνια που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί συμβουλές για να απολαμβάνετε το κολύμπι με ασφάλεια:

Με πληροφορίες από eody.gov.gr/iefimerida.gr