Ένα από τα πιο σπάνια μανιτάρια, βρέθηκε στην Ελλάδα από τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, Νίκο Πάλλα και τον φίλο του ηθοποιό, Στέφανο Μιχαήλ σε μία από τις εξορμήσεις τους… στο βουνό.

fe

Πρόκειται για το είδος Sparassis crispa ή αλλιώς Μπέικον του δάσους, Εβριστέ μαντάρ, κουνουπίδι ή όπως ονομάζεται στη χώρα μας Σπάραξη. Το μανιτάρι που βρέθηκε, ζυγίζει 4 κιλά και το χαρακτηριστικό του είναι ότι μυρίζει και έχει μία ήπια γεύση μπέικον.

Είναι ένα αδύναμο παράσιτο του ριζικού συστήματος των δέντρων και αναπτύσσεται στις βάσεις αυτών, συνήθως των κωνοφόρων μοναχικά ή σε ομάδες λίγων ατόμων. Τα δέντρα μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια φιλοξενώντας νέα καρποσώματα κάθε χρόνο. Καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο

Μοιάζει με στρογγυλό σφουγγάρι, που έχει διάμετρο μέχρι 40 εκατοστά και ύψος 10-25 εκ. με πολλά φύλλα σαν λοβούς που μοιάζουν σαν ένα σωρό από ζυμαρικά λαζάνια.

Οι λοβοί όταν είναι νεαρά τα καρποσώματα έχουν λευκό-κρεμ χρώμα, έχουν λεία υφή, είναι σκληροί και ελαστικοί αλλά αργότερα παίρνουν ένα καφέ-πορτοκαλί χρώμα και γίνονται μαλακοί.

Θεωρείται ένας νόστιμος βρώσιμος μύκητας όταν είναι νέος και φρέσκος, αλλά δεν πρέπει να τρώγεται όταν αρχίζει να ωριμάζει και να γίνεται καφέ. Συχνά το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας είναι να καθαριστεί, μια οδοντόβουρτσα και πολλά τρεχούμενα νερά θα μας απαλλάξουν από χώματα και πευκοβελόνες που έχουν κρυφτεί στην καρδιά του μανιταριού.

Συνήθως τρώγονται ψητά ή τηγανητά, όπως επίσης δίνουν ιδιαίτερη γεύση στις σούπες.

Δείτε το video, που ακολουθεί: 

Με πληροφορίες από: facebook – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών @meteoramuseum / agriamanitaria.gr