Το ”φιάσκο” στην Αττική Οδό θα μείνει στην ιστορία της χώρας ως μια μαύρη σελίδα και στην μνήμη όλων όσων είχαν την ατυχία να το ζήσουν ως εφιάλτης! 

Από το πρωί της Δευτέρας 24/1 χιλιάδες πολίτες ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, παιδιά και συνάνθρωποί μας με προβλήματα υγείας παρέμειναν εγκλωβισμένοι σχεδόν ένα 24ωρο, στην Αττική Οδό εξαιτίας της ”Ελπίδας”… χωρίς νερό, τροφή, καύσιμα, φάρμακα και ζέστη! Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία συνηθίζουμε να λέμε και αυτή τη φορά, η ελπίδα εμφανίστηκε μαζί με τον ελληνικό στρατό που πρόσφερε βοήθεια ολόκληρη τη νύχτα σε σχεδόν 4.500 επιβάτες που μη μπορώντας να κάνουν κάτι παρέμειναν μέσα στα 2.500 αυτοκίνητά τους, ακινητοποιημένοι!

Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε στα ΜΜΕ προκάλεσαν σοκ και οργή για το κράτος που για ακόμα μία φορά δεν μπόρεσε να φανεί αντάξιο των περιστάσεων. Όλα άλλαξαν όταν έκαναν την εμφάνισή τους στρατιώτες με τα πόδια, που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκες για τους εγκλωβισμένους και στρατιωτικά οχήματα που φάνταζαν σαν σωτήρες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στρατού, συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα. Ενώ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διανεμήθηκαν 1,040 κουβέρτες, 4,500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Ποια είναι τα οχήματα που επιχείρησαν

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, πέρα από τα στρατιωτικά Mercedes G-Wagen (Καναδέζες) και των αειθαλών Stayer που αποτελούν διαχρονικά την πιο αξιόπιστη λύση σε δύσκολες καταστάσεις, για την παροχή βοήθειας επιστρατεύτηκαν και τα σκληροτράχηλα Hummer τύπου HMMWV Μ1025Α2GR (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Τα συγκεκριμένα οχήματα δια χειρός ΕΛΒΟ, εξυπηρετούν πολλαπλές επιχειρησιακές ανάγκες και μπορούν να εξοπλιστούν ακόμη και με πυροβόλα όπλα, ενώ η ύπαρξη τετρακίνησης χαρίζει στο Hummer σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες κίνησης σε κάθε έδαφος.

Τα συγκεκριμένα οχήματα δια χειρός ΕΛΒΟ, εξυπηρετούν πολλαπλές επιχειρησιακές ανάγκες και μπορούν να εξοπλιστούν ακόμη και με πυροβόλα όπλα, ενώ η ύπαρξη τετρακίνησης χαρίζει στο Hummer σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες κίνησης σε κάθε έδαφος. Το αμάξωμα μήκους 4,83 μέτρων έχει βάρος που ξεπερνά τους 4,5 τόνους και μπορεί να περάσει υδάτινα εμπόδια άνω του 1,5 μέτρου. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως 88 χλμ./ώρα και η αυτονομία κίνησής του μπορεί να ξεπεράσει τα 500 χιλιόμετρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες διασκευές που έχει πραγματοποιήσει η ΕΛΒΟ στα αμερικάνικα Hummer θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με πληροφορίες από, carandmotor.gr