Άνοιξε εδώ και λίγες ώρες, συγκεκριμένα από τις 18:00 το απόγευμα η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολίων emvolio.gov.gr. Οι πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, έλαβαν τα πρώτα μηνύματα για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους. Πρόκειται για τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κλειστεί το ραντεβού και είναι οι εξής:

Σε φαρμακείο

Στα ΚΕΠ

Μέσω της άυλης συνταγογράφησης

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πολίτης θα λάβει κάποιο κωδικό (αριθμός ή QR code) με τον οποίο θα πάει στο κέντρο εμβολιασμού. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να αλλάξει το ραντεβού του μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, με τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή η απάλειψη της δεύτερης δόσης ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι άνω των 85, οι οποίοι έχουν προτεραιότητα λόγω του ότι ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα και περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα.