Τον φόβο για τον αφανισμό έξι ελληνικών φυλών σκύλων εξέφρασε με ανακοίνωση ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος με αφορμή το επίτευγμα του Βελγικού Ποιμενικού, Echo που εντόπισε το πτώμα του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου, στο Μεσολόγγι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Echo που βοήθησε την δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει και να ικανοποιήσει το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία οφείλει την ύπαρξή του στην ενέργεια και την αφοσίωση ερασιτεχνών εκτροφέων που με την επιλεκτική εκτροφή τους εδώ και αιώνες, μέσα από την επιλογή των καταλληλότερων γεννητόρων προσφέρουν στην κοινωνία σκύλους ικανούς να βοηθήσουν τον άνθρωπο αποτελεσματικά.

Μέσα από την επιλεκτική ερασιτεχνική εκτροφή έχουμε τους σκύλους εύρεσης και διάσωσης, ναυαγοσώστες, ανεύρεσης εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών, οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ψυχικής υγείας, βοηθούς ατόμων με κινητικά προβλήματα, ανίχνευσης διαβήτη, καρκίνου, επιληψίας, Covid, αλλά και τους κυνηγετικούς και τους ποιμενικούς. Τέλος, με ίση σημαντικότητα, τους απλούς συντρόφους των οικογενειών τους, που όπως όλοι οι σκύλοι άλλωστε μπορούν να είναι πολύτιμα μέλη τους.

Η ερασιτεχνική αυτή εκτροφή σήμερα μετά την επιβολή των πολύ δύσκολων περιοριστικών, ιδίως οικονομικών όρων βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και όλοι όσοι γνωρίζουμε και εκτιμούμε την προσφορά της ανησυχούμε εύλογα για το μέλλον της.

Η Ελλάδα έχει έξι αναγνωρισμένες Ελληνικές φυλές (Ελληνικό Ποιμενικό, Αλωπεκίς, Κοκόνι, Μολοσσός της Ηπείρου, Κορδολούρι Σκύρου, Ελληνικό Ιχνηλάτη) οι οποίες προέκυψαν από φυσική επιλογή κατ’ αρχήν, καθώς ήταν οι σκύλοι που ταίριαζαν κι επιβίωναν στις συνθήκες της περιοχής τους και στην συνέχεια αγκαλιάστηκαν από ανθρώπους που διέκριναν την αξία τους. Σήμερα κινδυνεύουν με αφανισμό, καθώς το γενετικό τους υλικό είναι περιορισμένο μόνο στην επικράτειά μας και είναι σοβαρός πια ο κίνδυνος, λόγω άγνοιας και οικονομικής δυστοκίας, μεγάλο ποσοστό των σκύλων αυτών να οδηγηθούν στην στείρωση και συνεπώς να χαθεί αυτή η γενετική βάση, που μας έχει κληροδοτηθεί από την αρχαιότητα αποδεδειγμένα από αρχαιολογικά ευρήματα (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με φυλές άλλων ζώων ή και ποικιλίες φυτών, που τώρα ψάχνουμε να ξαναβρούμε και να επαναφέρουμε). Στις προηγμένες χώρες η διατήρηση του πολύτιμου αυτού γενετικού υλικού γίνεται με κρατική μέριμνα, όπου και αντιμετωπίζουν τις εθνικές τους φυλές με ειδική μεταχείριση για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξή τους.

Ο Όμιλος εύχεται το Κράτος, έστω και την τελευταία στιγμή να κατανοήσει την σημαντική προσφορά της ερασιτεχνικής εκτροφής και να μην επιμείνει στον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του Ν. 4830/21, αλλά να κρατήσει μόνο την φιλοζωική του διάσταση.