Με αφορμή τους δύο νέους σεισμούς που εκδηλώθηκαν εχθές Σάββατο 3/12, μεγέθους 3,8 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και τους σεισμούς των 5,1 και 4,7 βαθμών τις προηγούμενες ημέρες στην Εύβοια, αναφέρθηκε στις Αλκυονίδες και στη πτώση βράχων στην Κακιά Σκάλα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μέσα από την τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας οι χθεσινοί σεισμοί στην Εύβοια απλά και μόνο υπογραμμίζουν ότι η σεισμική ακολουθία είναι σε αποδρομή. Ωστόσο τόνισε ότι πάντα είναι πιθανό ένα ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού καθώς οι τάσεις που συσσωρεύονται στην περιοχή, συσσωρεύονται αργά. Όμως επειδή δεν υπάρχουν μεγάλες ενεργείς ενεργές τεκτονικές δομές στην περιοχή, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα από το συγκεκριμένο εστιακό χώρο.

Επίσης, αναφέρθηκε στις Αλκυονίδες και όπως είπε δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πότε θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα. Σε ότι αφορά τον Ανατολικό Κορινθιακό τόνισε ότι είναι ο ομφαλός της σεισμικότητας στην Ελλάδα και ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο που αν το κοιτάξουμε διαχρονικά είναι ένας κόλπος εγκάρσια στο ελληνικό τόξο, ο οποίος έχει προξενήσει το ενδιαφέρον ουσιαστικά πολυάριθμων επιστημονικών ομάδων από όλες τις χώρες του κόσμου και ο οποίος προσομοιάζεται σαν ένας μικρός ωκεανός που συνέχεια ανοίγει, δηλαδή απομακρύνεται η Πελοπόννησος από την ηπειρωτική Ελλάδα και είναι το κομβικό σημείο στον ελληνικό χώρο υψηλής σεισμικότητας, όπου εκεί ουσιαστικά συσσωρεύονται δυνάμεις. Το 1981 είχαμε το μεγάλο σεισμό των 6,7 βαθμών με αρκετά μεγάλες επιπτώσεις στη γύρω περιοχή αλλά και στην Αττική και από εκεί και πέρα αναπτύσσεται μία συζήτηση κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός αλλά δεν μπορούν οι επιστήμονες να δώσουν απαντήσεις και να προσδιορίσουν το χρόνο μέσα στον οποίο θα ενεργοποιηθούν ξανά οι Αλκυονίδες ή τα παράλληλα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερο μέγεθος ενέργειας συσσωρεύεται και τόσο μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να έχουμε.

Σχετικά την Κακιά Σκάλα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι είναι μία περιοχή που έχει αυξημένο καταληκτικό κίνδυνο εδώ και 4.000 χρόνια. Τοποθετούνται καινούργιες βράχοπαγίδες και γίνεται έλεγχος στα πρανή έτσι ώστε να προσδιοριστούν βράχοι, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πέσουν. Στόχος της προσπάθειας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος και κατά επέκταση να μειωθούν τα ατυχήματα που υπάρχουν πάνω στην κατεύθυνση προς την Αθήνα.