Στον ΣΚΑΙ μίλησε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς θέλοντας να δώσει διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις μετά την επιβολή των νέων μέτρων, καθώς οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν ”μπερδευτεί”.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, μίλησε για την μετακίνηση με τον αριθμό 2 που αφορά την χιλιομετρική απόσταση. Πιο αναλυτικά είπε πως όντως ορισμένες περιοχές μπορεί να μην έχουν σε κοντινή απόσταση (2 χιλιόμετρα) σούπερ μάρκετ και να χρειάζεται να βγουν εκτός ορίων του περιορισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή, σε τυχόν έλεγχο δεν θα φέρει αντίρρηση. Επίσης τόνισε πως σε περίπτωση μετακίνησης για φαρμακείο μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν εκτός περιοχής. Όπως είπε η λογική της εφαρμογής του μέτρου σε ότι αφορά τον χιλιομετρικό περιορισμό των μετακινήσεων έχει να κάνει με την άσκοπη μετακίνηση, όπως το να περνάς δέκα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στον δρόμο σου για να πας εκεί που θέλεις, ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια άλλη επιθυμία σου.

Συνέχισε λέγοντας πως σε ότι αφορά τον κωδικό 4 και πώς θα γίνεται ο έλεγχος ότι όντως ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες και  επικαλέστηκε την ατομική συνείδηση των πολιτών. Επίσης σε περίπτωση που είναι δύο άτομα στο αυτοκίνητο θα πρέπει να αιτιολογηθεί, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία.

Όσο για τις οικογένειες με παιδιά που δεν έχουν κοντινό πάρκο στην περιοχή τους και χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, δήλωσε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Η μετακίνηση και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το 13032 είναι έτοιμο και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση, όπως να στέλνεις κενό μήνυμα (όχι κωδικό).