Οι μετεωρολόγοι της χώρας προειδοποιούν για 100 δύσκολες ώρες… με καταιγίδες, έντονη κεραυνική δραστηριότητα και πτώση της θερμοκρασίας.

Το φαινόμενο που θα χτυπήσει από σήμερα έντονα πολλές περιοχές της χώρας ονομάζεται «ψυχρή λίμνη» και αποτελεί μετάφραση του όρου “Cold Pool” (ακριβέστερα θα ήταν “Ψυχρή Πισίνα”). Ουσιαστικά πρόκειται για αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus) που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Για το λόγο αυτό, ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές , όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Συνοπτικά τέσσερα 24ωρα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), η χώρα θα βρεθεί κάτω από συνθήκες αστάθειας. Αυτό σημαίνει ότι η μέρα θα ξεκινάει με ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, οι νεφώσεις θα πυκνώνουν γρήγορα και θα έχουμε μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και περιορισμός στις μετακινήσεις μας καθώς οι καταιγίδες αναμένονται ιδιαιτέρως έντονες και υπάρχει φόβος για πλημμυρικά φαινόμενα ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις από ισχυρά ρεύματα.

Tags :