Κεράσια… τραβούσε η όρεξη μιας αρκούδας στην Καστοριά, η οποία πιάστηκε επ΄ αυτοφώρω να σκαρφαλώνει μαζί με το μικρό της περίφραξη κτήματος και να ρίχνεται με στις κατάφορτες κερασιές!

Στο σημείο βρισκόταν εκείνη την ώρα, ο υπεύθυνος της ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος και «συνέλαβε» φωτογραφικά την λιχούδα αρκούδα.

Η έντονη δραστηριότητα σε μετακινήσεις τροφοσυλλογής από άγρια ζώα και ιδιαίτερα από αρκούδες, πλησίον κατοικημένων περιοχών αλλά και χώρων εργασίας υπαίθριων δραστηριοτήτων αγροτικών ή κτηνοτροφικών συνηθίζεται αυτή την εποχή στην περιοχή γι’ αυτό και κ. Παναγιωτόπουλος συστήνει ως μέτρα προφύλαξης των παραγωγών, την έγκαιρη συλλογή καρπών όπως και των αποκριμάτων από εξωτερικούς χώρους, τον καθαρισμό παρακείμενων στις καλλιέργειες οικοπέδων από πυκνή βλάστηση, τη φύλαξη από ποιμενικούς σκύλους και την τοποθέτηση, όπου υπάρχει η δυνατότητα, ηλεκτροφόρας περίφραξης ως ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή άγριων ζώων.

Επίσης, όπως επισημαίνει καλό θα ήταν αν ένας παραγωγός έχει δύο καλά εκπαιδευμένα σκυλιά, θα βοηθήσει στο να φοβηθεί η αρκούδα να φύγει, ειδικά έαν είναι μαμά και έχει και το μικρό της, αφού θα το σκεφτεί να μπλεχτεί σε… φασαρίες.

Αν πάντως κάποιος συναντηθεί με αρκούδα, συστήνεται να κρατήσει κυρίως την ψυχραιμία του, όσο είναι δυνατό αυτό και να μην κινηθεί απειλητικά προς αυτό ή στα μωρά του με διάφορα αντικείμενα αλλά να οπισθοχωρήσει σταδιακά αφήνοντας στο ζώο χώρο διαφυγής.

Ο υπεύθυνος της ομάδας άμεσης επέμβασης, περιέγραψε την εμπειρία του στο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είδα την αρκούδα να σκαρφαλώνει με ευκολία τον περίπου δύο μέτρων φράχτη, δείχνοντας μάλιστα στο μικρό της τον… τρόπο. Μπήκε μετά μέσα στο κτήμα και “τσάκισε” τα κεράσια του δέντρου. Η αρκούδα, που θηλάζει ακόμη το μωρό της, έχει θεαθεί πολλές φορές κοντά στην Καστοριά καθώς αυτή την περίοδο τρώει μεγάλες ποσότητες καρπών, όπως κεράσια και κορόμηλα προκειμένου να συσσωρεύσει λίπος για να είναι έτοιμη για τον χειμέριο ύπνο. Το κακό είναι ότι η αρκούδα, όταν σκαρφαλώνει για να φάει τσακίζει και σπάει τα κλαδιά καταστρέφοντας το δέντρο, ενώ προηγουμένως μπορεί να έχει καταναλώσει μέχρι και 5 κιλά κεράσια!».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πηγή: iefimerida.gr