Ανακοινώθηκε επίσημα πριν λίγη ώρα στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά πως έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, σε ολόκληρη την Ελλάδα για δύο εβδομάδες και να ισχύσει η τηλεκπαίδευση.

Επίσης αποφασίστηκε παράταση του lockdown για την Αττική, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Εύβοια (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Θεσπρωτία, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, δήμο Καλυμνίων, δήμο Ρόδου, δήμο Χίου και δήμο Ανωγείων, περιοχές που βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα στο «βαθύ κόκκινο» ενώ από αύριο Σάββατο 13 Μαρτίου και ως 22 Μαρτίου, προστίθενται ακόμα 8 νέες περιοχές σε αυτή την κατηγορία. Οι περιοχές αυτές είναι οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου. Όλες οι άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο «κόκκινο», που σημαίνει επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Μέτρα που ισχύουν για Καθαρά Δευτέρα

Σε ότι αφορά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στα υφιστάμενα μέτρα και όποιος επιθυμεί επιτρέπεται να πετάξει χαρταετό αρκεί αυτό να γίνει εντός δήμου καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει ως έχει.

Αναλυτικότερα οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την διεύθυνση κατοικίας μας. Για το SMS 6 επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Βάνα Παπαευαγγέλου – 20.000 ενεργά κρούσματα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενημέρωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο παρά τα αυστηρά μέτρα αυξάνεται συνεχώς σε πολλές μεγάλες πόλεις πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.100 ημερησίως και τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 4,5% ενώ υπήρξαν περιοχές που έφτασε ακόμη και το 7%. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 20.000 σε όλη την χώρα, με την Αττική αυτή τη στιγμή να αγγίζει τα 10.000 ενεργά κρούσματα.

Σε ότι αφορά τους λόγους που παρατηρείται η επιδημιολογική αύξηση τόνισε, πως οφείλετε σε συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας.

Επίσης σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ ανθρώπων άνω των 80 ετών, λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και τόνισε πως έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα λόγω του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζει τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη. Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, καλύτερη εικόνα αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη.