Για ελλείψεις στα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), τα οποία τρεις ημέρες και έως σήμερα διανέμονται δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικού ώστε να ελεγχθούν ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, τονίζει πως το πρωί του Σαββάτου έγινε ανεφοδιασμός ων φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις. Πάνω από 6 εκατομμύρια self tests έχουμε διατεθεί σε 1.287.000 δικαιούχους, μαθητές και εκπαιδευτικούς και εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκατομμύριο τεστ.

Υπενθυμίζεται, ότι τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 17:00 – 18:00, οπότε και θα γίνεται η διάθεση των self-test, όπως επίσης ότι το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Σημειώνεται ότι ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid test και ένα self-test, όλα με δική τους επιβάρυνση για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid test θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self-test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid test την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

Με πληροφορίες από zougla.gr/kathimerini.gr