Παρέμβαση στη βουλή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το νομοσχέδιο αφορά «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε λέγοντας:

”Επέλεξα να μιλήσω σήμερα στην βουλή σε μια στιγμή δύσκολης μάχης με την πανδημία για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που προσθέτει ακόμα μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.  Το νομοσχέδιο υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο κυβέρνησης, την συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και συνέχιση ελάφρυνσης επιχειρήσεων.

Βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες κορονοϊού. Δεν περιορίζονται οι μεταρρυθμίσεις μας. Απόδειξη ότι ακολουθεί στην Βουλή κρίσιμο νομοσχέδιο για επαγγελματική εκπαίδευση και απαντά σε πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας.

Ακολουθεί το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά, χρόνια προβλήματα όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο και για τον εκσυγχρονισμό πλαισίου δημόσιων συμβάσεων. Είναι πλευρές του κυβερνητικού έργου που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά, είχα ανακοινώσει στην ΔΕΘ. Παρά τις πολλές δυσκολίες και  την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην συμφωνία της με τους πολίτες και μιλά την γλώσσα αλήθειας.”

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκανε την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας:

►Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις όπως ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών.

►Διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών.

►Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. 

►Με το νομοσχέδιο ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

►Επεκτείνεται το καθεστώς αναστολής συμβάσεων.

►Τέλος αναθεωρείται το πλαίσιο για περιστασιακή εργασία ανέργων ή μακροχρόνια ανέργων που θα διατρέξουν τα δικαιώματα έστω και αν εργάστηκαν για λιγότερες από 70 ημέρες.

► Διπλασιάζεται η σύνταξη τέκνων που έχουν χάσει και δύο γονείς.

►Ενισχύονται οι συμπολίτες μας με κυστική ίνωση ενισχύεται το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για αυτόνομη διαβίωση και εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους.

►Παρατείνονται οι προθεσμίες για κατάθεση αίτησης επιδόματος γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατ. ευρώ.