Ένας «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής πλάτους ενός μιλίου, διπλάσιο από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, θα περάσει τη Γη… τον Μάρτιο σύμφωνα με τη NASA .

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 231937 (2001 FO32), είναι απίθανο να χτυπήσει τη Γη, καθώς θα απέχει 1,2 εκατομμύρια μίλια από τον πλανήτη – πέντε φορές πιο μακριά από τη Σελήνη.

Ωστόσο, η NASA ονομάζει οποιοδήποτε διαστημικό βράχο που έρχεται σε απόσταση 93 εκατομμυρίων μιλίων από εμάς ένα ‘Near Earth Object’, το οποίο είναι τρία τέταρτα της απόστασης 120 εκατομμυρίων μιλίων από τον Άρη. Ο διαστημικός βράχος πλάτους μισού μίλι θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον πλανήτη μας στις 16:03 GMT στις 21 Μαρτίου. Έχει χαρακτηριστεί «δυνητικά επικίνδυνο» καθώς «μπορεί» να χτυπήσει τον πλανήτη σε κάποιο σημείο το μέλλον του ηλιακού συστήματος.

Ο αστεροειδής 231937 είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που «πλησιάζει» στη Γη φέτος και στα 1,7 χιλιόμετρα είναι περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους του ψηλότερου κτηρίου στη Γη – του Μπουρτζ Χαλίφα.

Ίσως μπορέσουμε να δούμε τον αστεροειδή μέσω ενός τηλεσκοπίου οκτώ ιντσών αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα στις 21 Μαρτίου κοιτάζοντας ελαφρώς πάνω από τον νότιο ορίζοντα. Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 από μια σειρά τηλεσκοπίων στο Νέο Μεξικό που αποτελούν μέρος του προγράμματος Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR).

Το έργο MIT χρηματοδοτείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τη NASA και εντόπισε το διαστημικό βράχο στις 23 Μαρτίου 2001 και έκτοτε παρακολουθείται.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις παρατηρήσεις, οι αστρονόμοι υπολόγισαν την τροχιά της, βρήκαν πόσο κοντά θα έφτανε στη Γη και αποφάσισαν να φτάσει στα 77.000 μίλια / ώρα.

Το SpaceReference.org έγραψε για τον αστεροειδή: «Με βάση τη φωτεινότητα και τον τρόπο που αντανακλά το φως, το 2001 το FO32 έχει πιθανώς διάμετρο από 0,767 έως 1,714 χιλιόμετρα, καθιστώντας το μεγαλύτερο από ~ 97% των αστεροειδών αλλά μικρότερο σε σύγκριση με τους μεγάλους αστεροειδείς», μπορεί να είναι δυνατό να δείτε το διαστημικό βράχο καθώς περνάει πέρα ​​από τον πλανήτη τον Μάρτιο, εάν έχετε ένα τηλεσκόπιο με διάφραγμα τουλάχιστον οκτώ ίντσες.

Ο αστεροειδής θα είναι χαμηλός στο νότιο ουρανό, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί από το βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με το EarthSky.org .

Για να το βρει ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα στον νότιο ουρανό θα περάσει μέσα από τους νότιους αστερισμούς του Σκορπιού και του Τοξότη.

Θα είναι ορατό ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα στο νότιο ουρανό αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, εάν το δείτε από το Ηνωμένο Βασίλειο και λίγο πριν από την αυγή, εάν το δείτε από τις νότιες ΗΠΑ.

Η NASA παρακολουθεί στενά όλους τους κοντινούς αστεροειδείς της Γης για να καθορίσει εάν θα μπορούσε να πλησιάσει τον πλανήτη. Είναι ένας ευρύς ορισμός – καλύπτει οποιοδήποτε αντικείμενο σε απόσταση περίπου 93 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη – αυτοί που ονομάζονται «επικίνδυνοι» έρχονται σε απόσταση 4,6 εκατομμυρίων μιλίων και έχουν πλάτος τουλάχιστον 500 πόδια.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αστεροειδείς που να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή στη Γη για τουλάχιστον τον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με τη NASA, με έναν μόνο που έχει πιθανότητα 0,2% να χτυπήσει τον πλανήτη το 2185.

Εν τω μεταξύ, οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο ερευνούν πιθανές λύσεις για την εκτροπή ενός μελλοντικού αστεροειδούς από το χτύπημα της Γης.

 

Πηγή: dailymail.co.uk