Το πλύσιμο των χεριών φαίνεται ότι έχει μπει στην καθημερινή ρουτίνα των Ελλήνων σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «BMC Public Help» και τους κατατάσσει στην δεύτερη θέση ανάμεσα σε όλους τους Ευρωπαίους σε ότι αφορά την την υγιεινή των χεριών!
Η μελέτη έδειξε ότι 8 στους 10 Έλληνες πλένουν τα χέρια τους αφότου αγγίξουν ωμό κρέας ή αυγά, το 90% μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα και αντίστοιχο ποσοστό μετά από επαφή με κάποια βρώμικη επιφάνεια ή αντικείμενο. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Δανοί και ακολουθούν οι Νορβηγοί, οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί.
Στο σύνολο των συμμετεχόντων από τις 10 χώρες, λιγότεροι από τους μισούς (47,7%), απάντησαν με βεβαιότητα ότι θα έπλεναν τα χέρια τους μετά την διαχείριση ωμού κοτόπουλου και μόλις το 15,1% αναφέρουν ότι τηρούν τις συστάσεις για πλύσιμο χεριών διάρκειας τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων. Που σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακολουθεί ανεπαρκή ρουτίνα υγιεινής των χεριών για την προστασία των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους από τροφιμογενείς λοιμώξεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας κατά 23% έως 48% και τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων κατά 21%-23%.
Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι οι άνω των 35 ετών και οι κάτοικοι αστικών περιοχών ήταν πιo πιθανό να αναφέρουν σωστό πλύσιμο των χεριών από τους νεότερους και τους κατοίκους αγροτικών περιοχών. Οι συμμετέχοντες μέσου και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης ήταν τρεις φορές πιo πιθανό να ακολουθούν σωστές πρακτικές υγιεινής των χεριών, έναντι των άλλων, ενώ διπλάσια πιo προσεκτικά είναι και τα μέλη οικογενειών με παιδιά μικρότερα των έξι ετών. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) συχνά παραβλέπουν την υγιεινή των χεριών.
Σκοπός της μελέτης την οποία υπογράφουν οι Octavian Augustin Mihalache και Anca Ioana Nicolau (Πανεπιστήμιο του Γκαλάτσι Ρουμανία), Paula Teixeira (Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας), Solveig Langsrud (Ινστιτούτο Τροφίμων της Νορβηγίας), ήταν η καταγραφή των ομάδων πληθυσμού που είναι πιo πιθανό να εκτίθενται σε τροφιμογενή παθογόνα, και η αξιολόγηση των πρακτικών υγιεινής των χεριών που αναφέρουν οι ίδιοι οι καταναλωτές. Η μελέτη διεξήχθη σε σύνολο 9.966 συμμετεχόντων (περίπου 800 από την Ελλάδα), στο πλαίσιο της δράσης SafeConsume για την μείωση των τροφιμογενών νοσημάτων, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ερευνα και την Καινοτομία.
Το 2021 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφερε 4.005 τροφιμογενή συμβάντα και 32.543 σχετικές λοιμώξεις. Αυτά οδήγησαν σε 2.495 νοσηλείες και 31 θανάτους. Η πιο κοινή αιτία αυτών των συμβάντων ήταν η ανεπαρκή τήρηση σωστών πρακτικών κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι αποδεικνύεται μία αποτελεσματική μέθοδος για την μείωση του κινδύνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας κατά 23% έως 48% και τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων κατά 21%-23%.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr




