Οι ”Οργανούληδες” είναι ένα μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (ηλικίας 7 έως 11 ετών) που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για την υγεία τους και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές μέσα από απλά λόγια και με τη βοήθεια των χαρακτήρες των «Οργανούληδων», μαθαίνουν το σώμα τους αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Ποια είναι τα όργανα του σώματός μας και πώς λειτουργούν; Πώς φροντίζουμε την ΥΓΕΙΑ μας; Τι μέγεθος έχει η καρδιά και ποιο εσωτερικό μας όργανο μπορεί και «ξαναγεννιέται»; Τι συμβαίνει εάν κάποιο από τα όργανα δεν λειτουργεί σωστά; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το όργανο με κάποιο άλλο;

Δύσκολα ερωτήματα όπως τα παραπάνω γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Αγγλία και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά και τώρα ήρθε στην Ελλάδα για να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας.

H νέα παρέα έρχεται για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο την αξία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Οι «Οργανούληδες» πιστεύουν ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να φαινόμαστε καλά εξωτερικά, πρέπει να νιώθουμε πως όλα μέσα μας λειτουργούν κανονικά, να νιώθουμε υγιείς. Με όραμα την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του ΕΟΜ και συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων δημιουργώντας νέες υποδομές, επενδύοντας στην καινοτομία, και ενισχύοντας τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, στηρίζει και προωθεί την επιστημονική έρευνα, ενώ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο επίκεντρο της Εθνικής Πρωτοβουλίας βρίσκεται η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Πολιτεία το 2024.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος που εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και ανέλαβε την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στην Ελλάδα, πάντα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ. Εξασφάλισε την ένταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργανούληδες» στα σχολεία. Το πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε στις Δράσεις – Παρεμβάσεις και Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2020/21, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στον ΙΘ θεματικό άξονα με τίτλο: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους».

Έτσι, με οδηγό τη βασική παρουσίαση των «Οργανούληδων» και τη συνδρομή του εγχειριδίου για τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς και τους Επισκέπτες Υγείας, η φροντίδα της υγείας και η δωρεά οργάνων γίνονται για πρώτη φορά μέρος της Δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα υλικά αυτά, που σήμερα περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας, συμπληρώνουν και άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία και παιχνίδια.

Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές σε μια συζήτηση που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των δημοτικών σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να φροντίζουν το σώμα τους, αλλά και την αξία της δωρεάς οργάνων στις ζωές όλων μας.

Πηγή: onassis.org