Ραγδαία αύξηση καταγράφουν οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα εχθές (27/6) έγιναν 150 κλήσεις στην άμεση δράση και σημειώθηκαν 102 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι Αρχές προχώρησαν σε 86 συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώ 35 άτομα ζήτησαν panic button.

Η ενδοοικογενειακή βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας και δεν αφορά μόνο την εκδήλωση βίας στις γυναίκες και στα παιδιά μιας οικογένειας αλλά και στους άντρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική και κοινωνική κρίση επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιος να συμπεριφερθεί με βίαιο τρόπο.

Ο θύτης συνήθως κακοποιεί με σκοπό να ασκήσει εξουσία και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο ασκώντας σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική βία.

Αρχικά επιδιώκει να απομονώσει το θύμα από συγγενείς και φίλους ώστε να μην έχει που να απευθυνθεί και να ζητήσει βοήθεια. Μετά την κακοποίηση, ο θύτης αντιστρέφει τους ρόλους και παρουσιάζεται ως θύμα ενώ προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του ρίχνοντας το φταίξιμο στο θύμα ή επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης παραποιεί σκόπιμα το περιστατικό και εάν το θύμα αντιδράσει αρχίζει να το απειλεί ότι θα κάνει κακό σε αγαπημένα του πρόσωπα κυρίως εάν αποκαλύψει την αλήθεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο θύτης απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει ώστε να δημιουργήσει στο θύμα ενοχές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας που αφορά ηλικίες από 16-44 ετών.

Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι χωρισμένες, εγκυμονούσες και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, συνήθως αναπηρίας.

 

 

 

Tags :