Εκτεθειμένοι απέναντι στους πολίτες είναι πολλοί Δήμοι της χώρας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν και να κινδυνέψουν πολλοί από αυτούς, είτε γιατί εγκλωβίστηκαν σε δρόμους και σπίτια χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης είτε γιατί λόγω του ότι δεν καθαρίστηκαν δρόμοι, πεζοδρόμια, σχολεία έβαλαν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Για αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έσπευσε να θέσει προ των ευθυνών τους τους τοπικούς άρχοντες εν όψει και της επερχόμενης νέας κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο ώστε να μην υπάρξουν και πάλι δυσλειτουργίες, στέλνοντας επιστολή με συγκεκριμένες συστάσεις για την έγκαιρη προετοιμασία των Δήμων.

Ο Υπουργός, ζητά να επιταχυνθούν οι αποχιονισμοί σε όλους τους δήμους που επλήγησαν από την πρόσφατη χιονόπτωση, να καθαριστούν τα φρεάτια, καθώς και να απομακρυνθούν κλαδιά και πεσμένα δέντρα για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

Επισυνάπτεται επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσης, ενόψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αθήνα 28 Ιανουαρίου 2022

Αρ. Πρωτ. 4832

Προς:

1. κ.κ. Δημάρχους όλης της χώρας

2. κ.κ. Περιφερειάρχες όλης της χώρας

ΘΕΜΑ: «Επιτάχυνση μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσης, ενόψει και της επερχόμενης νέας κακοκαιρίας»

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 3582/20-1-2022 επιστολής μου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με θέμα «Ετοιμότητα μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας» και σε επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρακαλείσθε ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι έντονες βροχές, σποραδικές καταιγίδες αλλά και τοπικές χιονοπτώσεις, να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.

Οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίδα», είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν.

Προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση, με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, παρακαλείσθε να διασφαλισθεί ιδίως:

– Η επιτάχυνση του αποχιονισμού σε όλους τους Δήμους που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

– Ο άμεσος καθαρισμός των φρεατίων καθώς και η απομάκρυνση κλαδιών και πεσμένων δέντρων για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Με γνώμονα πάντοτε να στεκόμαστε υπεύθυνα δίπλα στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους, είμαι πεπεισμένος ότι θα ενεργήσετε άμεσα και με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ