Αρκετές μελέτες έχουν υποθέσει ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μόλυνση με COVID-19, σε ότι αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της ασθένειας. Ωστόσο, καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει διερευνήσει τη σχέση μεταξύ διατροφικών προτύπων και COVID-19.
Περίπου 2.884 υγειονομικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (HCWs) από 6 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) με σημαντική έκθεση σε ασθενείς με COVID-19, ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα από τις 17 Ιουλίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2020 που έκαναν ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Σάιντελμαν του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health».
Οι συμμετέχοντες, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τις διατροφικές πληροφορίες και τα αποτελέσματα COVID-19. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης πολλαπλών μεταβλητών για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ αυτοαναφερόμενων διαιτών και μόλυνσης, σοβαρότητας και διάρκειας COVID-19.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν 568 περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ των οποίων, 138 άτομα είχαν μέτρια έως σοβαρή σοβαρότητα COVID-19 ενώ 430 άτομα είχαν πολύ ήπια έως ήπια σοβαρότητα COVID-19.
Μετά την προσαρμογή για σημαντικούς συγχυτές, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ακολουθούν «δίαιτες με βάση τα φυτά» και «δίαιτες με βάση τα ψάρια» που ήταν υψηλότερες σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και χαμηλότερα στα πουλερικά και στα κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα, είχαν 73% (OR 0,27, 95% CI 0,10 έως 0,81) και 59% (OR 0,41, 95% CI 0,17 έως 0,99) αντίστοιχα, χαμηλότερες πιθανότητες σοβαρής έως σοβαρής σοβαρότητας COVID-19, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν αυτές τις δίαιτες. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ακολουθούν «δίαιτες με βάση τα φυτά», εκείνοι που ανέφεραν μετά από «δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες» είχαν περισσότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής COVID-19 (OR 3,86, 95% CI 1,13 έως 13,24). Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των αυτοαναφερόμενων διαιτών και της μόλυνσης ή της διάρκειας του COVID-19.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, οι δίαιτες με βάση τα φυτά ή τα ψάρια συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής COVID-19.
Πηγή: nutrition.bmj.com