Μία τρομακτική προειδοποίηση επιστημόνων έρχεται να αναστατώσει την ιατρική κοινότητα και την ανθρωπότητα σχετικά με μια μεγάλη πανδημία!

Αναλυτικότερα, η ανθρωπότητα απειλείται με μία πανδημία που πιθανό να εξαπλωθεί και προέρχεται από αρχαίους ιούς, οι οποίοι βρίσκονται παγωμένοι στην Αρκτική. Πρόκειται για στελέχη των μικροβίων Μαθουσάλα ή των ιών των ζόμπι και σε περίπτωση που οι πάγοι λιώσουν εξαιτίας του θερμαινόμενου κλίματος της Γης θα μπορούσε να προκληθεί μια νέα παγκόσμια ιατρική έκτακτη ανάγκη.

Οι επιστήμονες άρχισαν να σχεδιάζουν ένα δίκτυο παρακολούθησης της Αρκτικής που θα εντόπιζε πρώιμες περιπτώσεις ασθένειας και θα παρέχει καραντίνα και εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη σε μολυσμένα άτομα σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ξέσπασμα και να αποτρέψει τα μολυσμένα άτομα να φύγουν από την περιοχή.

Πόσο επικίνδυνος είναι ένας ιός 48.500 ετών

Το 2014, ο Claverie ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων που απομόνωσαν ζωντανούς ιούς στη Σιβηρία και έδειξαν ότι μπορούσαν ακόμα να μολύνουν μονοκύτταρους οργανισμούς παρόλο που είχαν θαφτεί στον μόνιμο παγετό για χιλιάδες χρόνια. Περαιτέρω έρευνα, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, αποκάλυψε την ύπαρξη πολλών διαφορετικών στελεχών ιών από επτά διαφορετικές τοποθεσίες στη Σιβηρία και έδειξε ότι αυτά θα μπορούσαν να μολύνουν καλλιεργημένα κύτταρα. Ένα δείγμα ιού ήταν 48.500 ετών.

«Οι ιοί που απομονώσαμε ήταν ικανοί να μολύνουν μόνο αμοιβάδες και δεν ενέχουν κίνδυνο για τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι ιοί  που επί του παρόντος έχουν παγώσει στον μόνιμο παγετό δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Έχουμε εντοπίσει γονιδιωματικά ίχνη ιών ευλογιάς και ερπητοϊών, που είναι γνωστά ανθρώπινα παθογόνα. Το μόνιμα παγωμένο έδαφος καλύπτει το ένα πέμπτο του βόρειου ημισφαιρίου και αποτελείται από χώμα που έχει διατηρηθεί σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για μεγάλες περιόδους. Ορισμένα στρώματα έχουν παραμείνει παγωμένα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Το κρίσιμο σημείο για το μόνιμο πάγο είναι ότι είναι κρύο, σκοτεινό και στερείται οξυγόνου, το οποίο είναι τέλειο για τη διατήρηση του βιολογικού υλικού. Θα μπορούσατε να βάλετε ένα γιαούρτι σε permafrost και μπορεί να είναι ακόμα βρώσιμο 50.000 χρόνια αργότερα».

Το λιώσιμο των πάγων

Τα ανώτερα στρώματα των κύριων αποθεμάτων του πλανήτη στον Καναδά, τη Σιβηρία και την Αλάσκα  λιώνουν καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα την Αρκτική. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η περιοχή θερμαίνεται αρκετές φορές πιο γρήγορα από τον μέσο ρυθμό αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μόνιμα παγωμένο έδαφος στα βαθύτερα του επίπεδα μπορεί να περιέχει ιούς ηλικίας έως και ενός εκατομμυρίου ετών

Σύμφωνα με τον Claverie, το σενάριο να επιστρέψει ένας άγνωστος ιός από το παρελθόν σε εμάς αν και απίθανο, έχει γίνει μια πραγματική πιθανότητα με καταστροφικές συνέπειες.

Άγνωστοι στον οργανισμό οι ιοί

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μόνιμα παγωμένο έδαφος στα βαθύτερα του επίπεδα μπορεί να περιέχει ιούς ηλικίας έως και ενός εκατομμυρίου ετών και επομένως θα είναι πολύ παλαιότεροι από το δικό μας είδος, το οποίο πιστεύεται ότι εμφανίστηκε πριν από περίπου 300.000 χρόνια. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να μην έχει έρθει ποτέ σε επαφή με μερικά από αυτά τα μικρόβια και αυτό προκαλεί ανησυχία.

Οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι αντιμετωπίζουμε μια απτή απειλή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.

Με πληροφορίες από theguardian.com