Η «τριπλή επιδημία» ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για τρεις ιούς που εάν ”συναντηθούν” απειλούν τον πληθυσμό. Στην ουσία πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα του RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού ιού), της γρίπης και του κορονοϊού που είναι ικανό να κατακλύσει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Ενώ και οι τρεις ιοί είναι παρόντες αυτή τη στιγμή, δεν κορυφώνονται ο καθένας τους την ίδια στιγμή. Τον φετινό χειμώνα όμως, παρατηρούνται επίπεδα ρεκόρ του RSV, στα μικρά παιδιά που συνήθως κορυφώνεται τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο αλλά εμφανίστηκε νωρίτερα όπως η γρίπη ενώ ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος ιός και ας βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Το μεγάλο ερώτημα, είναι αν τα κρούσματα RSV θα αρχίσουν να μειώνονται και αν ο COVID-19 θα παραμείνει σχετικά ήσυχος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ωστόσο, ότι τα κρούσματα γρίπης θα αυξηθούν. Ένα μεγάλο μέρος αυτού, είναι η έλλειψη ανοσίας μας από το γεγονός ότι δεν έχουμε εκτεθεί στη γρίπη για αρκετό καιρό λόγω των προφυλάξεων που ίσχυαν (για τον κορονοϊό).

Τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε

Η γρίπη, ο κορονοϊός και ο RSV είναι όλοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, αλλά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εξάπλωσής τους.

Με τον κορονοϊό, έχουμε επικεντρωθεί κατάλληλα στην ποιότητα του αέρα, αλλά πολλοί από αυτούς τους ιούς μπορούν επίσης να εξαπλωθούν με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών, γεγονός που καθιστά το πλύσιμο των χεριών και τον καθαρισμό των μολυσμένων επιφανειών πραγματικά σημαντικό.

Στην αρχή της πανδημίας, πιστεύαμε ότι ο COVID εξαπλώνεται μέσω των επιφανειών αλλά δεν ισχύει καθώς εξαπλώνεται από το φτέρνισμα, τον βήχα και την αποβολή αναπνευστικών σταγονιδίων και αερολυμάτων. Ο RSV εξαπλώνεται πολύ περισσότερο μέσω μολυσμένων επιφανειών. Η γρίπη, από την άλλη πλευρά βρίσκεται κάπου στη μέση και μπορεί να μεταδοθεί από αναπνευστικά σταγονίδια, αερολύματα και μέσω μολυσμένων επιφανειών.

Η καλύτερη συμβουλή πρόληψης και για τις τρεις ασθένειες, είναι να αποφεύγετε αυτούς που είναι άρρωστοι.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr