Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τη ρωσική εταιρεία Rosneft, της οποίας κατέχει μερίδιο 19,75%, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πετρελαϊκός γίγαντας που είχε αποκτήσει και διατηρούσε ποσοστό στη Rosneft ήδη από το 2013, είχε δεχθεί πιέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει την κίνηση από την εισβολή της Πέμπτης.

Τα διευθυντικά στελέχη της BP, που είχαν θέση παράλληλα και στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft ανακοίνωσαν πως παραιτούνται από το ΔΣ της ρωσικής εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος, Μπέρναρντ Λούνεϊ ο οποίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft από το 2020, μαζί με τον πρόεδρό του Igor Sechin, ο οποίος είναι στενός φίλος και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, όπως και ο υποψήφιος για την BP διευθυντής Μπομπ Ντάντλεϊ.

Ο πρόεδρος της BP, Helge Lund είπε ότι ενώ η BP λειτουργούσε στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και είχε «εξαιρετικούς Ρώσους συναδέλφους», η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία «είχε τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή» και αντιπροσώπευε μια θεμελιώδη αλλαγή.

Η εταιρεία αποφάσισε ότι θα διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Rosneft, θα σταματήσει να παίρνει μέρισμα και θα κάνει πίσω από τις δύο θέσεις της στο διοικητικό συμβούλιο καθώς πιστεύει ότι οι αποφάσεις δεν είναι μόνο σωστές, αλλά έχουν να κάνουν και με το μακροπρόθεσμο συμφέρον της BP.

Άμεση προτεραιότητά της εταιρείας, είναι η φροντίδα των ανθρώπων της, στην περιοχή και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους στηρίξει. Εξετάζει επίσης, με ποιόν τρόπο η BP μπορεί να υποστηρίξει την ευρύτερη ανθρωπιστική προσπάθεια.

Η πολυεθνική, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, παραδέχτηκε πέρυσι ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι προβληματικές για τις δραστηριότητές της και η παραίτηση από το μερίδιο της Rosneft έρχεται αφότου οι δυτικές χώρες επέβαλαν μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πολλών τραπεζών που αποκλείστηκαν από το Σύστημα διεθνών πληρωμών Swift .

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από επτά χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: bbc.com

 

 

 

 

 

 

Tags :