Ο θρύλος που θέλει το βασίλειο της Βρετανίας να καταρρέει αν τα έξι κοράκια που ζουν στον Πύργο του Λονδίνου τον εγκαταλείψουν… έχει αρχίσει να ζωντανεύει και έχει προκαλέσει αναστάτωση στις όχθες του ποταμού Τάμεση από την ώρα που έγινε γνωστό ότι ένα από αυτά εξαφανίστηκε!

Ένα από τα πιο φημισμένα μνημεία στον κόσμο, ο Πύργος του Λονδίνου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και χώρος φύλαξης, του περίφημου Θησαυρού του Στέμματος… του μεγαλύτερου διαμαντιού του πλανήτη, της αυτοκρατορικής σφαίρας και του σκήπτρου που χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ… είναι το ”βασίλειο” ενός σμήνος κορακιών, 6 για την ακρίβεια που φυλάσσονται από τους φρουρούς… σαν κόρη οφθαλμού μην τυχόν και κάποιο αποδράσει, αφήνοντας πίσω του… τον θρύλο των κορακιών!

Σημειώνουμε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Β’, ήταν ο πρώτος που όρισε διάταγμα που προέβλεπε ότι στον Πύργο του Λονδίνου θα πρέπει να υπάρχουν συνεχώς κοράκια… στον φόβο μίας πιθανής κατάρρευσης. Όπως καταλαβαίνουμε τα πτηνά κατέχουν μία πολύ σημαντική θέση στην ιστορία της χώρας γι’ αυτό και συντηρούνται ως σήμερα, με έξοδα της Βρετανικής κυβέρνησης. Μήπως τελικά οι πραγματικοί φρουροί της χώρας είναι τα κοράκια;

Ο θρύλος του χθες και του σήμερα

Σύμφωνα με τον μύθο, αν τα έξι κοράκια ηλικίας σχεδόν 1.000 ετών που ζουν στον Πύργο του Λονδίνου, τον εγκαταλείψουν, το κάστρο και το βασίλειο της Βρετανίας θα καταρρεύσουν. Μην ξεχνάμε ότι πριν πολλά χρόνια συνδέθηκαν… με τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου.

Αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αριθμός των κορακιών που φυλάσσονταν στον Πύργο (τα επίσημα έξι και οι αντικαταστάτες τους) μειώθηκε δραματικά, κάτι που έκανε τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ, να διατάξει να μεταφερθούν περισσότερα κοράκια. Τα κοράκια στρατολογήθηκαν ως στρατιώτες του Βασιλείου και εκδόθηκαν κάρτες των υποχρεώσεών τους με τον ίδιο τρόπο όπως εκδίδονταν και για τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς. Η ανάρμοστη συμπεριφορά τους, επέβαλε διάφορες ποινές με χειρότερη εκείνη της οριστικής αποπομπής από τον Πύργο.

Για παράδειγμα, το 1975, με πρωθυπουργική απόφαση, το κοράκι με το όνομα Γεώργιος έχασε τα προνόμιά του και εξορίστηκε στην Ουαλία, ενώ το 1996, δύο κοράκια έπεσαν σε δυσμένεια και απολύθηκαν από τον Πύργο για «ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στους επισκέπτες του Πύργου». Το 2006 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού H5N1 ( «γρίπη των πτηνών»), τα κοράκια τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό του Πύργου και ζούσαν σε ειδικά προσαρμοσμένα κλουβιά.

Σήμερα κάθε κοράκι φέρει μια διαφορετικού χρώματος κορδέλα στο ένα πόδι, για να κάνει ευκολότερη την αναγνώριση του. Η διατροφή τους στηρίζεται σε ειδικό διαιτολόγιο από τη Βασιλική Ορνιθολογική Ακαδημία. Περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, τυριά και νωπό κρέας, καθώς και βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα, όπως  κάψουλες μουρουνέλαιου. Κάθε δεύτερη μέρα τους χορηγούν ένα βραστό αυγό και ένα ψιλοκομμένο μήλο ή  σταφύλι. Ιδιαίτερη αδυναμία έχουν στα τυριά και το τηγανητό ψωμί!

Η Μερλίνα και ο κακός οιωνός

Η Μερλίνα είναι το κοράκι που εξαφανίστηκε από τον Πύργο πριν από μερικές εβδομάδες… και από το 2007, οπότε εισήλθε στην παρέα των κορακιών, ήταν η  ”βασίλισσα” του σμήνους ,ακόμα και όταν το έσκαγε στο παρελθόν πάντα επέστρεφε στους φίλους της … Πόπι, Έριν, Τζούμπιλι, Ρόκι, Χάρις, Γκριπ και Τζόρτζι.

«Η Μερλίνα είναι ένα κοράκι με ανεξάρτητο πνεύμα που είχε φύγει από τον Πύργο πολλές φορές, αλλά είμαι φίλος της και πάντα επέστρεφε. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν το έκανε και φοβάμαι ότι δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας», δήλωσε ο υπεύθυνος Κρις Σκάιφε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε επτά κοράκια εδώ στον Πύργο του Λονδίνου, τα έξι με βασιλικό διάταγμα. Και βέβαια έχουμε ένα επιπλέον, οπότε είμαστε ΟΚ προς το παρόν».

Άραγε η εξαφάνιση της Μερλίνας και ο θρύλος του κάποτε και του τώρα, θα φέρει το χάος… και την κατάρρευση της χώρας;

 

Πληροφορίες ιστορικές: Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος-Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης