Αλλαγές εξετάζονται να γίνουν στις οδηγίες που έχουν δοθεί στα άτομα που έχουν βγει θετικά στον COVID-19 και μπορούν χωρίς αρνητικό τεστ, να τερματίσουν την καραντίνα μετά από πέντε ημέρες και για τις επόμενες πέντε και εάν είναι ασυμπτωματικοί να φορούν μάσκα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό μολυσματικών ασθενειών Anthony Fauci και όσα δήλωσε στο ABC και στο «This Week».

Συγκεκριμένα, ο Fauci δήλωσε στον παρουσιαστή της εκπομπής Τζορτζ Στεφανόπουλο, ότι υπήρξε κάποια ανησυχία σχετικά με το γιατί δεν χρειάζεται από τους ανθρώπους σε αυτό το πενθήμερο να υποβληθούν σε εξετάσεις και είναι κάτι που εξετάζεται τώρα. Το CDC γνωρίζει πολύ καλά ότι υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις σχετικά με αυτό και κοιτάζοντας το ξανά, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.

Το CDC ανέφερε σε δήλωση: «Η αλλαγή υποκινείται από την επιστήμη που αποδεικνύει ότι η πλειονότητα της μετάδοσης του SARS-CoV-2 συμβαίνει νωρίς στην πορεία της νόσου, γενικά 1-2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και τις 2-3 ημέρες μετά. Επομένως, τα άτομα που θα είναι θετικά θα πρέπει να απομονωθούν για πέντε ημέρες και εάν είναι ασυμπτωματικά εκείνη τη στιγμή, μπορεί να εγκαταλείψουν την απομόνωση και να φορούν μάσκα για τις επόμενες πέντε ημέρες ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Ορισμένοι εξέχοντες αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην χειρουργού των ΗΠΑ, Στρατηγού Τζερόμ Άνταμς, επέκριναν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές . Το μεγαλύτερο σωματείο νοσηλευτών της χώρας και ένα μεγάλο σωματείο αεροσυνοδών εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκεια για τις νέες οδηγίες. Ανεξάρτητα από το τι λέει το CDC, θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε να κάνετε ένα τεστ αντιγόνου και να επιβεβαιώσετε ότι είναι αρνητικό πριν φύγετε βγείτε από την καραντίνα. Δεν έχω γνωρίσει ακόμη επιστήμονα ή γιατρό που να μην το κάνουν αυτό για τον εαυτό τους ή την οικογένειά τους, έγραψε ο Άνταμς στο Twitter.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ. Το CDC κατέγραψε περισσότερα από 580.000 κρούσματα στις ΗΠΑ την Πέμπτη. Αυτός ο αριθμός κατέρριψε το ρεκόρ της Τετάρτης περίπου 488.000.

Ωστόσο, ο Fauci δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε λιγότερο στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς «οι λοιμώξεις γίνονται λιγότερο σοβαρές». Αντίθετα, είπε, «είναι πολύ πιο σημαντικό να εστιάσουμε στα νοσοκομεία». Καθώς τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί, τα νοσοκομεία και οι θάνατοι δεν ακολούθησαν προφανώς την τάση και εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με τις αναδυόμενες ενδείξεις ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να είναι λιγότερο επιζήμια, αν και προειδοποίησε ότι “οι νοσηλείες είναι συχνά καθυστερημένες, υστερούν οι δείκτες”. Ακόμη και με τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων, πιστεύει ότι είναι η σωστή απόφαση να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά το διάλειμμα των διακοπών, καθώς “είναι πολύ σαφές ότι υπάρχουν πραγματικά σοβαρές επιπτώσεις στο ότι” τα παιδιά δεν έχουν φυσική παρουσία και επειδή επίσης οι περισσότεροι δάσκαλοι και μαθητές είναι εμβολιασμένοι.

«Καλώ τους γονείς να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να φορέσουν μάσκες στο σχολείο και να κάνουν τεστ. Νομίζω ότι όλα αυτά μαζί, είναι αρκετά για να επιστρέψουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο, ισορροπώντας με τις επιβλαβείς συνέπειες του να τα κρατάς έξω».

Παρά τα πολλά υποσχόμενα δεδομένα για την Οmicron, ο Fauci προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό που περιέγραψε ως «σοβαρή αύξηση» θα κορυφωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πηγή: abcnews.go.com