Σχεδόν πέντε εβδομάδες δύο άνδρες και μια γυναίκα κουβανοί στην καταγωγή παρέμειναν στο ερημονήσι Ανγκουίλα Κι, στις Μπαχάμες όταν το σκάφος τους αναποδογύρισε λίγο πιο μακριά από τις ακτές του.

Συγκεκριμένα χρειάστηκε να κολυμπήσουν μέχρι το νησί όπου τελικά έμειναν… ως ναυαγοί. Τις 33 μέρες που παρέμειναν εκεί είχαν δημιουργήσει ένα προσωρινό καταφύγιο και για να επιβιώσουν έτρωγαν καρύδες, κοχύλια και… αρουραίους.

Οι τρεις κουβανοί εντοπίστηκαν από ελικόπτερο της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ενώ πετούσαν για μία αποστολή ρουτίνας. Τους τράβηξαν την προσοχή οι αυτοσχέδιες σημαίες που είχαν φτιάξει και αμέσως προσπάθησαν να τους βοηθήσουν. Παρόλα αυτά το ελικόπτερο δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο νησί και επέστρεψε στη βάση του, ενώ λίγη ώρα αργότερα μια άλλη ομάδα επέστρεψε για να τους πετάξει νερό, τρόφιμα και εξοπλισμό επικοινωνίας ως το επόμενο πρωί όπου ένα άλλο ελικόπτερο τους περισυνέλλεξε.

Αμέσως μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο του Lower Keys καθώς έφεραν ελαφρά τραύματα και παρουσίαζαν συμπτώματα κόπωσης και αφυδάτωσης.

Μάλιστα ο αξιωματούχος της ακτοφυλακής δήλωσε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ μια εποχή που σώσαμε ανθρώπους που είχαν παραμείνει για ένα μήνα σε ένα νησί. Αυτό είναι νέο για μένα».

Πηγή:theguardian.com