Ο Αμερικανός μεγιστάνας και φιλάνθρωπος που παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας και τις πυρετώδεις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων έχει τη δική του θεωρία για το πότε θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Αυτό, όπως υποστηρίζει, δεν θα γίνει αμέσως με τη λήξη της πανδημίας. Την επιστροφή στην κανονικότητα ο Μπιλ Γκέιτς την τοποθετεί κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Μιλώντας στους Hindustan Times, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επαρκής κάλυψη από τα εμβόλια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 που ουσιαστικά θα φέρει και το τέλος της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό.

Μετά το τέλος του εφιάλτη του κορωνοϊού, θα υπάρξουν οι 2 μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, όπως προβλέπει ο Γκέιτς, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι κάποια πράγματα δε θα είναι πια ίδια.

Ένα από τα επίπεδα που όλοι συνηγορούν ότι θα είναι ριζικά διαφορετικό με την προ covid εποχή είναι το εργασιακό, συμπεραίνοντας ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει την πανδημία προ πενταετίας και τώρα αναλύει διέξοδικά τις επιπτώσεις της, θα «κοπούν» πάνω από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας ο οποίος προέβλεψε εμβόλια και ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο 2021 και οριστικό τέλος της το 2022, είναι ένας από εκείνους που προβλέπουν συνέχιση της τηλεργασίας και δουλειάς γραφείου με κυκλιόμενο ωράριο, καθώς και περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών κατά περίπου 30% – 50%.

Η μεγάλη επίπτωση που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά το real estate και την πλήρη αλλαγή των συσχετισμών στις τιμές των ενοικίων. Εταιρείες – κολοσσοί θα αποσυρθούν από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία (νοικιάζοντας μικρότερα), οι τιμές των οποίων αναμένεται να πέσουν δραματικά. Επιπλέον εκτιμάται ότι οι περιοχές του κέντρου των πόλεων θα γίνουν λιγότερο προτιμητέες για ιδιώτες ενοικιαστές, όπου έως τώρα οι εργαζόμενοι – ακόμη και οι πιο καλοπληρωμένοι – ξοδεύουν τεράστια ποσά για ενοίκια.

Όταν δεν θα χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στο γραφείο, η κατοικία σε τόσο ακριβά διαμερίσματα θα γίνει λιγότερο ελκυστική και ένα μεγαλύτερο σπίτι έξω από το κέντρο θα είναι πολύ πιο ελκυστική επιλογή.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι τιμές ενοικίων στο κέντρο των πόλεων θα μειωθούν κατακόρυφα και θα ανατείλει μια λογική εξισορρόπησής τους.

Εκτός από τις δυο σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει ότι η κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας λόγω κορωνοϊού και η πρωτοφανής χρηματοδότηση της έρευνας μας έδωσαν εργαλεία που θα μπορούν να ελέγξουν άμεσα μια ενδεχόμενη νέα πανδημία που μπορεί να ξαναζήσει ο πλανήτης, σίγουρα όμως δεν θα είναι το ίδιο φονική όσο ο Covid, λόγω των εργαλείων και της έρευνας που θα έχει αναπτυχθεί.

Πηγή: newmoney.gr