Παγιδευμένες σε ακτή στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, της Νέας Ζηλανδίας βρίσκονται δεκάδες φάλαινες. Σύμφωνα με τις αρχές που έχουν κινητοποιηθεί ώστε να σώσουν όσες περισσότερες μπορούν, τα αίτια εξαιτίας των οποίων κινδυνεύουν 49 φάλαινες πιλότοι αυτή την στιγμή, δεν μπορούν να εντοπιστούν. Υποθετικά τα αίτια ίσως έχουν να κάνουν με ασθένειες, ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, σφάλματα πλοήγησης, αύξηση των θερμοκρασιών του νερού που επηρεάζουν τις ρουτίνες διατροφής των φαλαινών μεταναστών, αύξηση της εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας στον κόλπο και οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να σημειώσουμε πως στο συγκεκριμένο σημείο έχουν εξοκείλει και άλλες φορές κοπάδια φαλαινών πιλότων τα τελευταία 15 χρόνια. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2017, σχεδόν 700 θηλαστικά είχαν εξοκείλει στο Φέργουελ Σπιτ, με τα 250 να μην τα καταφέρουν να σωθούν.

Οι συγκεκριμένες φάλαινες εντοπίστηκαν στο Φέργουελ Σπιτ, μια λωρίδα άμμου που βρίσκεται σε απόσταση 90 χιλιομέτρων στα βόρεια της πόλης Νέλσον και οι 9 είναι νεκρές.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι εργάζονταν για να τις κρατήσουν ζωντανές και για να τις επανατοποθετήσουν σε υψηλή παλίρροια.

“Οι γιατροί θαλάσσιων θηλαστικών θα βοηθήσουν στην επαναφόρτιση των φαλαινών και στη φροντίδα τους στην παραλία, διατηρώντας τις δροσερές και υγρές έως ότου μπορούν να επανατοποθετηθούν”, δήλωσε εκπρόσωπος της DOC.

 

Πηγή; trtworld.com