Η συλλογική δράση σε 150 χώρες είναι αυτή που καθιστά την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, μία από τις πιο εορτασμένες ημέρες του ημερολογίου του ΟΗΕ. Εκατοντάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες προσέγγισης συγκεντρώνουν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ΜΜΕ και ευρύ κοινό με σκοπό να προωθήσουν την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση για όσους υποφέρουν από πείνα και για την ανάγκη εξασφάλισης υγιεινής διατροφής για όλους.
Με αφορμή την σημερινή μέρα, ο ΟΗΕ χτυπάει το καμπανάκι και γνωστοποιεί ότι τουλάχιστον το 40% της ανθρωπότητας που αντιστοιχεί σε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, στερούνται την τροφή. Η πείνα, ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αυξάνονται ενώ τονίζει ότι η πανδημία Covid19, έχει αυξήσει κατά 140 εκατομμύρια τους ανθρώπους που υποφέρουν από πείνα.
Τα συστήματα γεωργικών τροφίμων απασχολούν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο οικονομικό τομέα. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και, δυστυχώς, σπαταλάμε τρόφιμα επιφέρει ένα μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη μας, ασκώντας περιττή πίεση στους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον και το κλίμα. Η παραγωγή τροφίμων συχνά υποβαθμίζει ή καταστρέφει τους φυσικούς βιότοπους και συμβάλλει στην εξαφάνιση των ειδών. Μια τέτοια αναποτελεσματικότητα, μας κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά, το πιο σημαντικό, τα σημερινά συστήματα αγροδιατροφής εκθέτουν βαθιές ανισότητες και αδικίες στην παγκόσμια κοινωνία μας.
Η πανδημία, υπογράμμισε ότι απαιτείται επείγουσα αλλαγή πορείας αφού δυσκόλεψε τους αγρότες που ήδη αντιμετωπίζουν κλιματικές μεταβολές και ακραίες συνθήκες στο να πουλήσουν τις σοδειές τους. Η αυξανόμενη φτώχεια, ωθεί έναν αυξημένο αριθμό ανθρώπων να ζει με συσσίτια και άλλοι να χρειάζονται έκτακτη επισιτιστική βοήθεια. Υπάρχει άμεση ανάγκη από βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα που μπορούν να θρέψουν 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050.
Ο ΟΗΕ, ζητά από τις κυβερνήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις παλιές πολιτικές και να υιοθετήσουν νέες που θα προωθήσουν τη βιώσιμη παραγωγή προσιτών θρεπτικών τροφίμων και θα προωθήσουν τη συμμετοχή των αγροτών. Οι πολιτικές θα πρέπει να προωθήσουν την ισότητα και τη μάθηση, να προωθήσουν την καινοτομία, να ενισχύσουν τα αγροτικά εισοδήματα, να προσφέρουν δίχτυα ασφαλείας στους μικρούς ιδιοκτήτες και να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα στο κλίμα. Πρέπει επίσης, να λάβουν υπόψη τους πολλαπλούς δεσμούς μεταξύ τομέων που επηρεάζουν τα συστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγείας, της ενέργειας, της κοινωνικής προστασίας, της χρηματοδότησης και άλλων, και να κάνουν τις λύσεις να ταιριάζουν μεταξύ τους. Και πρέπει να υποστηριχθούν από μια σημαντική αύξηση των υπεύθυνων επενδύσεων και ισχυρή υποστήριξη για τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα , την κοινωνία των πολιτών , ερευνητές και ακαδημαϊκοί .
Πηγή: fao.org