Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν θα έχουν δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά στην Πολωνία ακόμη και ως ανύπαντροι γονείς, σύμφωνα με νέο νόμο που ανακοινώθηκε.

Η ανακοίνωση είναι πιθανό να δημιουργήσει συγκρούσεις μεταξύ Πολωνίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, καθώς η ΕΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά αυτή η Πολωνία δεν δέχεται αυτή την άποψη και την χαρακτηρίζει απειλή για τον Ρωμαιοκαθολικό πολιτισμό της.

Η Πολωνία επιτρέπει μόνο σε ζευγάρια αντίθετου φύλου ή μεμονωμένα άτομα να υιοθετούν παιδιά. Η αλλαγή που ανακοινώθηκε απαιτεί από τις αρχές να ελέγχουν τους μεμονωμένους ανθρώπους που επιθυμούν να υιοθετήσουν και να τους απαγορεύεται εάν συμβιώνουν με άτομο του ίδιου φύλου. «Ετοιμάζουμε μια αλλαγή όπου οι άνθρωποι που ζουν με ένα άτομο του ίδιου φύλου δεν θα μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, οπότε ένα ομοφυλοφιλικό ζευγάρι δεν θα είναι σε θέση να υιοθετήσει ένα παιδί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μίκαλ Βόϊκικ. Συνέχισε λέγοντας, πως το μέτρο έχει ως σκοπό την ασφάλεια και ευημερία των παιδιών και ότι τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αποτελούν απειλή για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής σε μια από τις πιο καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Οι ακτιβιστές των LGBT δικαιωμάτων ανέφεραν ότι ο περιορισμός των υιοθεσιών είναι ένα είδος τιμωρίας για τα παιδιά. «Πρέπει πραγματικά να είσαι ένα μέσο ”ανθρώπινο ον” για να απαγορεύεις το δικαίωμα ενός παιδιού να ζεί σε ένα σπίτι, είτε αυτό θα ήταν σε ένα ομοφυλόφιλο ή ετεροφυλόφιλο ζευγάρι. Τα παιδιά αξίζουν ένα σπίτι », δήλωσε ο ακτιβιστής Μπάρτοζ Σταζέβσκι.

Οι περιορισμοί της Πολωνίας για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, που μιμούνται στη γειτονική Ουγγαρία, συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών ζητημάτων που έχουν δημιουργήσει τριβές μεταξύ της ΕΕ και των δεξιών κυβερνήσεων στην εξουσία σε αυτές τις δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες μέλη. Οι Βρυξέλλες παραπονιούνται επίσης ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη έχουν περιορίσει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, των δικαστηρίων, των ΜΚΟ και των ακαδημαϊκών.

Πηγή: www.reuters.com