Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 40,45%, εξασφαλίζοντας 158 έδρες στη Βουλή.

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες δεν έδωσαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αναγκών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Με ηχηρό και ώριμο τρόπο, έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω την χώρα και δίχασαν την κοινωνία. Εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ για την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους. Ενώ και εγώ προσωπικά, νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω όμως ότι θα παραμείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά. Χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά.

Είμαστε εξάλλου απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες. Όσο σημασία λοιπόν αποδίδω στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, άλλο τόσο θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Οι στόχοι είναι ψηλοί και πρέπει να είναι ψηλοί. Σε μία δεύτερη θητεία μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα, με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες, με καλύτερη, δημόσια δωρεάν υγεία, με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος, και μία ισχυρή πατρίδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.

Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία για να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη. Από αύριο κιόλας, η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη.

Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες και για αυτό θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις λοιπόν θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο.

Απευθύνομαι και σε όσους συμπολίτες μας σήμερα δεν μας ψήφισαν αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον του αυξάνοντας σημαντικά την αποχή, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, για να τους υποσχεθώ ακόμα μία φορά ότι θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία.

Επιτρέψτε μου τέλος να κλείσω με μία πιο προσωπική αναφορά. Όταν πριν από 20 χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, ποτά, δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν μπροστά σας να έχω αυτή τη μεγάλη τιμή, αυτή τη μεγάλη ευθύνη, εκλεγμένος για δεύτερη φορά αυτοδύναμος πρωθυπουργός και μάλιστα με μία ισχυρή εντολή.

Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω ως εδώ, προσπαθώντας συνέχεια να γίνομαι καλύτερος και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Δεν θα τα είχα καταφέρει όμως, χωρίς τους συνεργάτες μου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Όμως το μεγάλο «ευχαριστώ» το οφείλω στην οικογένειά μου – στη Μαρέβα, στη Σοφία, στον Κωνσταντίνο, στη Δάφνη – που με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο ώστε να μπορώ να ακολουθώ, όσο μπορώ, τους στίχους του ποιητή, “να ονειρεύεσαι μπορείς, χωρίς να γίνεις δούλος των ονείρων και, κυρίως, με τα πλήθη να μιλάς και να κρατάς την αρετή σου”.

Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας, από αύριο πρωί όμως σηκώνουμε ξανά τα μανίκια, και ξεκινάμε την προσπάθεια να χτίσουμε μαζί μια ισχυρή Ελλάδα, μία πατρίδα με περισσότερη ευημερία, με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους. Ευχαριστώ και πάλι για τη μεγάλη τιμή, ξημερώνει για όλους αύριο μία ακόμα καλύτερη ημέρα».

Tags :