Μία αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος στον συνάδελφο Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου του, “Απόπειρα Δολοφονίας” ξεκαθαρίζοντας πως έχει αφήσει πίσω του την υπόθεση Novartis και δηλώνοντας “παρών, αλώβητος και έτοιμος για την επόμενη φάση”.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην κυβερνητική διαχείριση του σχεδίου εμβολιασμού στην χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι τρόπος αυτός να ασκείται κυβερνητική πολιτική σε ζητήματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε την ανάγκη η χώρα μας να συνεχίσει την πορεία της σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα μα, όπως δήλωσε, η “σιωπή” της χώρας μας αναφορικά με το “Κυπριακό” ζήτημα, είναι ένα μεγάλο “χαστούκι” για τους Έλληνες που βλέπουν την χώρα μας να μην αντιδρά σε “διχοτομικές” ρητορικές της Άγκυρας για την μεγαλόνησο.

Σχετικά με το επίπεδο της αντιπολίτευσης που παράγεται στην χώρα, ο κύριος Λοβέρδος, τόνισε πως είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα που τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας το έλλειμα αξιοπιστίας που οφείλει το Κίνημα Αλλαγής να καλύψει.

Αναφορικά με την διεκδίκηση του “κέντρου” από πολιτικές δυνάμεις ετερόκλητες, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζει την πρόσφατη δήλωσή του, “ο κεντρώος χώρος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ” ενώ διαμήνυσε προς κάθε πλευρά “κάτω τα χέρια”, κλείνοντας με την φράση “ήρθε η ώρα ο κάθε πασόκος να γυρίσει σπίτι του, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής”.

Στο ενδεχόμενο να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε: “Στόχος μου είναι ένας, να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δύναμη εξουσίας”, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που άλλαξε την χώρα και ήταν είναι και είναι παρόν στις εξελίξεις!

Σχετικά με όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το κίνημα “Me Too” ο κύριος Λοβέρδος κάλεσε σε “πανστρατιά” να σπάσει η συνωμοσία της σιωπής ενώ τόνισε πως είναι ο ίδιος προσωπικά δίπλα στα θύματα.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου:

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου παρουσιάζετε το βιβλίο σας «Απόπειρα Δολοφονίας» διαδικτυακά αυτή τη φορά έχοντας το βλέμμα στη Θεσσαλονίκη. Έχετε αφήσει πίσω σας την υπόθεση Νοβάρτις;

”Στις 18:00 θα μιλήσουν για το βιβλίο μου ο καθηγητής Νομικής ΑΠΘ Γρηγόρης Καλφέλης, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ Κώστας Αναγνωστόπουλος και οι δημοσιογράφοι Κώστας Μπλιάτκας και Μανώλης Αναγνωστάκης. Πράγματι αυτή η εκδήλωση επικεντρώνεται στη και συγχρόνως διακτινίζεται από τη Θεσσαλονίκη γιατί και τους πέντε που θα συμμετέχουμε μας συνδέουν με την πόλη ισχυροί δεσμοί. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Νοβάρτις ο τίτλος του βιβλίου μου τα λέει όλα. Πήγαν να με δολοφονήσουν. Δεν τα κατάφεραν. Είμαι παρών, αλώβητος και έτοιμος για την επόμενη φάση”.

Σε πρόσφατη δήλωσή σας, έχετε τονίσει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες στον εμβολιασμό των πολιτών. Λίγες ημέρες πριν, “έσπασε το φράγμα” των 500.000 εμβολιασμών, είστε ικανοποιημένος από την πορεία του “σχεδίου Ελευθερία”;

”Πάντοτε υπογραμμίζω το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι λοιμωξιολόγος. Έχω όμως διατελέσει Υπουργός Υγείας και έχω πάρει αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα. Γι’ αυτό και για το «σχέδιο Ελευθερία» θέτω ερωτήματα μέσα από το δημόσιο λόγο που η κυβέρνηση, η οποία έχει και την ευθύνη, πρέπει να απαντήσει. Είμαι ο πρώτος που πρότεινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εκείνων των υγειονομικών υπαλλήλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της COVID-19. Η πρόταση του Πρωθυπουργού και Υπουργών για εμβολιασμό των συγκεκριμένων «δια της πειθούς» είναι πρόταση – να ‘χαμε να λέγαμε. Δεν ασκείται έτσι κυβερνητική πολιτική και μάλιστα όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία. Επίσης είμαι ο πρώτος που ζήτησε απαντήσεις γιατί προτάσσονται στον εμβολιασμό υγιείς πολίτες μεταξύ 60-65 ετών και αφήνουμε για αργότερα νεότερους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Κλείνουμε 1 έτος από τα επεισόδια στον Έβρο, πόσο πιθανό είναι το σενάριο μιας επανάληψης των εντάσεων στα σύνορά μας; – Ενώ ακόμα μια φορά διαβάζουμε και ακούμε προκλητικές δηλώσεις τόσο από τον Ερντογάν όσο από μέλη της κυβέρνησης της Τουρκίας. Είναι εφικτός ένας ευδόκιμος Ελληνοτουρκικός διάλογος;

”Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τμηματική πολιτική στα χωρικά ύδατα, έχουμε υπογράψει και κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουμε υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία και τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο, έχουμε διαφωνήσει με την Αλβανία και πηγαίνουμε με συνυποσχετικό στη Χάγη. Με όλες αυτές τις ενέργειες στέλνουμε ένα διεθνές μήνυμα για το ποίου είδους εξωτερική πολιτική ασκούμε. Από την άλλη πλευρά το μήνυμα είναι διαφορετικό. Εξοργιζόμαστε, για παράδειγμα, όταν ακούμε την Τουρκία να κάνει ευθέως λόγο για διχοτόμηση της Κύπρου. Εγώ μάλιστα την επί μακρό χρόνο ελληνική κυβερνητική σιωπή, ως χαστούκι την είχα εκλάβει. Όσοι μεγαλώσαμε με το Κυπριακό ως μείζον θέμα του ελληνισμού το να ακούμε έναν παράγοντα του διεθνούς χώρου να παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της γενικής συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλώντας για διχοτόμηση και η Ελλάδα να μην αντιδρά είναι κάτι που μας πληγώνει και μας ανησυχεί. Γενικ΄λοτερα οι αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις με κάνουν να κρατώ μικρό καλάθι για την έκβαση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ηαισιοδοξία μου είναι συγκρατημένη”.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από την αντιπολίτευση που παράγεται σήμερα;

”Δυστυχώς η χώρα έχει την ατυχία τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον ασκεί ένα κόμμα βαθιά λαϊκίστικο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει την τελευταία δεκαετία ότι έχει τη δημαγωγία στο αίμα του και επειδή ο λαϊκισμός στρέφεται κυρίως εναντίον εκείνων που υποτίθεται ότι θέλει να προστατεύσει, δηλαδή των πολιτών, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απογοητευτική κατ’ επιεικέστατο χαρακτηρισμό. Και επειδή η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνεται τα κενά και σπεύδει να τα καλύψει το υφιστάμενο έλλειμα αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης η παράταξή μας, το Κίνημα Αλλαγής, οφείλει να το καλύψει”.

Έχετε δηλώσει την υποψηφιότητα σας για την διεκδίκηση της αρχηγίας του Κινήματος Αλλαγής, σε περίπτωση που αναδειχθείτε εσείς Πρόεδρος, ποιες θα ήταν οι πρώτες σας κινήσεις;

”Επειδή το ερώτημα είναι υποθετικό δεν θα απαντήσω δίνοντας μία υποθετική απάντηση. Είμαι άνθρωπος της δράσης και όχι της θεωρίας. Αυτό, όμως, στο οποίο επιμένω είναι ότι η πολιτική σκηνή έχει ανάγκη από μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση. Έχει ανάγκη από υπευθυνότητα και σοβαρότητα και καθόλου δεν καλυτερεύει η ζωή του πολίτη από αντιπολιτευτικούς λαρυγγισμούς. Το να λέει η κυβέρνηση Α και η αντιπολίτευση Ω είναι άχρηστο και πολλές φορές επικίνδυνο. Το ζήτημα είναι να καταγγέλλεις με ρεαλιστική αντιπρόταση τα κακώς κείμενα και να στηρίζεις και να ενισχύεις κάτι θετικό. Έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά την αξία της αντιπολίτευσης και έτσι θα πορευθώ εάν οι πολίτες επιλέξουν εμένα όταν θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές. Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος : να γίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δύναμη εξουσίας”.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον χώρο του “Κέντρου” , πως αυτό επηρεάζει τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής; Τι πρέπει να γίνει για να “περιφρουρηθεί” ο υπαρξιακός χώρος της παράταξης;

”Σε ό,τι αφορά το Κέντρο έχω δηλώσει και όχι επιπόλαια ότι «ο κεντρώος χώρος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ». Είναι ο προνομιακός χώρος της παράταξής μας από τη μεταπολίτευση και μετά και τον έχουμε υπερασπισθεί με τις ιδέες και τα έργα μας αυθεντικά. Η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να αλώσει το Κέντρο πρέπει να πέσει στο κενό. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη αυτή ούτε θα του δώσουμε την ευκαιρία να μας λεηλατήσει. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορώ να κρατήσω τον Μητσοτάκη μακριά από το Κέντρο και να είμαι ο καλύτερος θεματοφύλακάς του χώρου αυτού. Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εισχωρήσει στο ακροατήριό μας. Κατανοώ την ανάγκη και των δυο να προσεταιρισθούν τους ψηφοφόρους μας αλλά διαμηνύω προς πάσα κατεύθυνση «κάτω τα χέρια, έχει φθάσει η στιγμή κάθε πασόκος να επιστρέψει σπίτι του και σπίτι μας είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».

Το “ΠΑΣΟΚ” μπορεί να “επιστρέψει” τελικά;

”Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντοτε παρόν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Και θα είναι παρόν. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν από την παράταξή μας. Εμείς αλλάξαμε τη χώρα”.

Το κίνημα “Me Too” στην Ελλάδα γιγαντώνεται μέρα -τη μέρα, θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας..

”Σε αυτά τα ζητήματα το μήνυμα είναι καθαρό: καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας, κακοποίησης, παρενόχλησης. Είμαι δίπλα σε όποιον έπεσε θύμα τέτοιων συμπεριφορών”.

Πηγή: thesocialist.gr