Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία -40 βαθμούς Κελσίου αλλά και το γεγονός ότι ο μοναδικός Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης αντιμετωπίζει κρυοπαγήματα πιθανώς 3ου βαθμού τον αναγκάζουν να βάλει τέλος στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 48 ημέρες για την κατάκτηση της κορυφής Κ2 των Ιμαλαΐων.

Όπως ανέφερε ο Αντώνης Συκάρης: «Έφτασα μέχρι εδώ με μεγάλη προσπάθεια ψυχική και σωματική. Οι περισσότεροι σέρπα έχουν κρυοπαγήματα και προσπαθούμε όλοι να διορθώσουμε την ζημιά που έχει γίνει. Δυστυχώς ο υπνόσακος μου είναι στο C2 και θα χρειαστεί να παραμείνω στα 7440μ όλο το βράδυ στους -38°C. Από όλη την ομάδα έχουν ξεκινήσει 4 άτομα αλλά τα 2 επέστρεψαν λόγω του ψύχους».

Update
Ο Αντώνης αποφάσισε να μην συνεχίσει την προσπάθεια του για την κορυφή καθώς αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει…

Δημοσιεύτηκε από Antonis Sykaris – Greek Alpinist στις Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021

Ο Αντώνης Συκάρης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ορειβάτες του κόσμου των τελευταίων 30 χρόνων και έχει ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό ενώ έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επίσης είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων και  54 κορυφές πάνω από τα 4.000 μέτρα στις Άλπεις.

Μαζί με 10 έμπειρους  διεθνείς ορειβάτες παγκοσμίως, ξεκίνησε το ταξίδι για το ακατόρθωτο, προσπαθώντας  για την κατάκτηση της κορυφής του πιο φονικού βουνού του κόσμου στα στα 8.611 μέτρα και θερμοκρασίες να φτάνουν -75 βαθμούς Κελσίου. Η προσπάθεια αν όλα πήγαιναν καλά που ξεκίνησε από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, στις 20 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του 2021.

Η κορυφή Κ2 , γνωστή ως ”Άγριο Βουνό” εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Γης στην οποία κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανέβει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ένας στους τέσσερεις από όσους προσπάθησαν το βουνό δεν τα κατάφεραν και πέθαναν. Συνολικά 87 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε περίοδο καλοκαιριού. Να σημειώσουμε ότι η χειρότερη μέρα στην ιστορία του K2 ήταν η 1η Αυγούστου 2008, όταν 11 αναρριχητές από διάφορες αποστολές που χάθηκαν και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά.