Η FIFA, με ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζει τη χρήση βίας από τη Ρωσία κατά την εισβολή της στην Ουκρανία και στηρίζει την άποψη ότι η βία δεν είναι ποτέ λύση. Εκφράζει τη βαθύτατη αλληλεγγύη της σε όλους τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτό που συμβαίνει και καλεί εκ νέου την επείγουσα αποκατάσταση της ειρήνης και την άμεση έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου.

Η FIFA παραμένει σε στενή επαφή με την Ουκρανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και τα μέλη της ουκρανικής ποδοσφαιρικής κοινότητας που ζητούν υποστήριξη για να εγκαταλείψουν τη χώρα για όσο διάστημα συνεχίζεται η τρέχουσα σύγκρουση. Για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και σε συντονισμό με την UEFA, το Προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA με τη συμμετοχή του Προέδρου της FIFA και των έξι Προέδρων της Συνομοσπονδίας, αποφάσισε ομόφωνα να λάβει άμεσα πρώτα μέτρα, που θα εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί γρήγορα. Είναι σημαντικό ότι η FIFA, πιστεύει ακράδαντα ότι το αθλητικό κίνημα πρέπει να είναι ενωμένο στις αποφάσεις του για αυτό το θέμα και ότι ο αθλητισμός πρέπει να συνεχίσει να είναι φορέας ειρήνης και ελπίδας.

Όσον αφορά τους επερχόμενους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022, η FIFA έλαβε καλά υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Πολωνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τσεχίας και τη Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ανακοίνωσε ότι υποχρεώνει τη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ρωσίας να αγωνίζεται σε ουδέτερο έδαφος και με ουδέτερη σημαία όπως επίσης, ότι απαγορεύεται η ανάρτηση της ρωσικής σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις ενώ επιφυλάσσεται για περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας πιθανής αποβολής από τις διοργανώσεις.

Επί της ουσίας, η FIFA παύει να αναγνωρίζει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας, που οδηγείται προς διεθνή απομόνωση μετά την έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο Τζιάνι Ινφαντίνο. Αναλυτικότερα, καμία διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση δεν πρόκειται να διεξαχθεί επί ρωσικού εδάφους, τα εντός έδρας των συλλόγων ή των εθνικών ομάδων θα δίνονται σε ουδέτερες έδρες και χωρίς θεατές. Η ομάδα που θα εκπροσωπεί εφεξής την Ρωσία, αν θέλει να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση θα πρέπει να το κάνει με την ονομασία «Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας» (Football Union of Russia, RFU) και όχι Ρωσία. Στα παιχνίδια όπου θα αγωνίζεται η Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας, δεν θα υπάρχει ούτε η σημαία, αλλά ούτε και ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας.

Σε περίπου ένα μήνα, η Ρωσία πρόκειται να υποδεχθεί την Πολωνία στα μπαράζ για πρόκριση στο Μουντιάλ και, σε περίπτωση νίκης, στη συνέχεια θα φιλοξενήσει το νικητή του αγώνα μεταξύ της Σουηδίας και της Τσεχίας. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των τριών αυτών χωρών έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι εθνικές ομάδες τους δεν πρόκειται να τεθούν αντιμέτωπες με τη Ρωσία, ούτε στο έδαφός της, ούτε σε ουδέτερο γήπεδο.

Με πληροφορίες από, fifa.com – ethnos.gr