Ο αδέξιος, γκαφατζής… χαζοχαρούμενος ήρωας κινουμένων σχεδίων των Walt Disney Pictures, ”Γκούφυ” που όλοι τον θυμόμαστε να σώζει τον κόσμο και να καταδιώκει κλέφτες, αφού πρώτα αποκτούσε ”σούπερ δυνάμεις” όπως να πετάει, να φυσά δυνατά, να βλέπει μέσα από αντικείμενα και να ακούει ήχους από μακρινούς γαλαξίες τρώγοντας φιστίκια από τον κήπο του… έχει προκαλέσει αναστάτωση και έχει σημάνει συναγερμό στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Ο λόγος φυσικά δεν είναι γιατί ο αγαπημένος μας σκύλος και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ προκαλεί γέλια με την παιδαριώδης συμπεριφορά του… που έχει ως αποτέλεσμα να τον γλιτώνει από μπελάδες και κινδύνους. Ο λόγος είναι διότι κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν την μορφή του ντροπαλού και αθώου σκυλάκου ώστε να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 ετών θέτοντάς τους προκλήσεις, οι οποίες γίνονται επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητά τους. Όλα αυτά γίνονται μέσω της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα μέσω ενός νέου διαδικτυακού παιχνιδιού αυτοτραυματισμού το οποίο θυμίζει παιχνίδια του παρελθόντος όπως η «Μπλε Φάλαινα» και το «Momo».

Οι αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα διερευνούν την υπόθεση καθώς τέτοιου είδους παιχνίδια έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα, δεκάδες παιδιά ανά τον κόσμο στον θάνατο.

Το νέο «παιχνίδι πρόκλησης» έχει ως πρωταγωνιστή μια φιγούρα που ακούει στο όνομα ”Jonathan Galindo”. Άτομα που η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη μεταμφιέζονται σε ”Γκούφυ” και προσεγγίζουν παιδιά, μέσω chat στο Ίντερνετ και τα παρασύρουν σε ένα ”παιχνίδι θανάτου”. Συγκεκριμένα τα φέρνουν αντιμέτωπα με επικίνδυνες προκλήσεις, όπως να ξυπνούν το βράδυ και να βγάζουν selfie από επικίνδυνα σημεία, να βλέπουν τρομακτικά βίντεο, να αυτοτραυματίζονται με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ακόμα και να τα ωθούν στην αυτοκτονία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), σύμφωνα με τον ιδρυτή του, πρώην διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες από γονείς, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση τους στο internet και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του Jonathan Galindo δεν φαίνεται να υφίσταται. «Όπως προκύπτει από έρευνα των Kέντρων Aσφαλούς Διαδικτύου ανά την Ευρώπη πρόκειται για Fake News το οποίο στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Κύπρου μέχρι σήμερα δεν έχει δεχτεί καμία σχετική καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή καθώς δεν αποκλείεται η εμφάνιση ατόμων που υποδύονται ανήλικους ή ενήλικες οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να δράσουν στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας. Συστήνεται οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους ανοιχτές και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων παιχνιδιών προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ακολούθησε και ανάλογη ανακοίνωση από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σήμερα όμως το μεσημέρι, το CSI Institute του Μανώλη Σφακιανάκη επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί πως «ο κίνδυνος δεν έχει σταματήσει να υπάρχει» ενώ απαντά αναλυτικά σε όλους αυτούς που έκαναν λόγο για fake news. Παράλληλα αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για fake news βάζουν σε κίνδυνο γονείς και παιδιά και γι’ αυτόν τον λόγο θα ενημερωθεί άμεσα ο εισαγγελέας.

Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης σε επικοινωνία που είχε με το zougla.gr, τόνισε πως όλες αυτές οι αναφορές στάλθηκαν στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες ήδη ψάχνουν αυτό το φαινόμενο εδώ και μήνες. Συνιστά στους γονείς όταν αντιληφθούν ότι το παιδί τους συνομιλεί στο Διαδίκτυο με ένα προφίλ το οποίο έχει αυτή τη φωτογραφία του Γκούφυ, τότε θα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Πίσω από αυτή τη φιγούρα σαφώς κρύβεται κάποιος άνθρωπος, ενήλικας ή και κάποιο άλλο ανήλικο παιδί. Τη φιγούρα αυτή τη συναντάς σε όλα τα chat, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ειδικά στα chat όπου τα παιδιά παίζουν παιχνίδια, κι εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αν και κάποιες εταιρείες έχουν μπλοκάρει το όνομα αυτό, οι επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους και το ξεπερνούν, προκειμένου να εισέλθουν στα chatrooms. Πρόκειται για ένα παιχνίδι θανάτου. Αυτοί που κρύβονται πίσω από τη φιγούρα, ψαρεύουν παιδιά την ώρα που συνομιλούν και εάν κάποιο παιδί τσιμπήσει, τότε το βάζουν σε διάφορες δοκιμασίες. Για παράδειγμα του ζητούν να ξυπνήσει τα ξημερώματα, να ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού του και να φωτογραφίσει το κενό, το σκοτάδι. Άλλη δοκιμασία είναι να του πουν στις τρεις τα ξημερώματα να δει ένα θρίλερ. Άλλη δοκιμασία είναι να χαράξει κάποια σημεία του σώματός του. Οι δοκιμασίες αυτές αλλάζουν ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του ατόμου που βρίσκεται πίσω από τη φιγούρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη, τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τη φιγούρα συνήθως είναι άτομα καταθλιπτικά, καταστροφικά και έχουν σκοπό την κακοποίηση και να προκαλέσουν ταραχή και πανικό σε παιδιά που είναι ανεξέλεγκτα. Και συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δράστες και στην Ελλάδα. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα εντοπιστούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο σωστή αντιμετώπιση είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο παιδί και στον γονέα.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του CSIi, σήμερα Καθαρά Δευτέρα:

«Τo Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) παρακολουθώντας τον παλμό των γεγονότων και της καθημερινότητας και λαμβάνοντας μέχρι και σήμερα καταγγελίες γύρω από την υπόθεση Jonathan Galindo, θέλει να ενημερώσει τον κόσμο ότι ο κίνδυνος δεν έχει σταματήσει να υπάρχει, επειδή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες ανακοινώσεις οι οποίες αρχικά χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως fake news και στη συνέχεια εθιστούν την προσοχή σας για επικίνδυνες προκλήσεις αυτού του τύπου. Αναρωτιόμαστε, αφού αναιτιολόγητα κρίνουν ότι το φαινόμενο είναι ψευδές για ποιο λόγο ταυτόχρονα κάνουν έκκληση στους γονείς να προσέχουν τέτοιες προκλήσεις;

Εμείς σεβόμενοι τα παιδιά και τους γονείς τους οφείλουμε άμεσα να σας ενημερώνουμε και παράλληλα να διοχετεύουμε την πληροφορία στις αρχές όχι μόνο επειδή δεσμευόμαστε από το καταστατικό μας αλλά και από το κοινό αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει -πάνω από όλα ως γονείς- για ότι αφορά την ασφάλεια- σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.

Επειδή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φαίνεται πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν για την απήχηση των 3 εκατομμύριων συμπολιτών μας στην κοινωνική μας δικτύωση – και για το γεγονός ότι πλέον ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον και εμάς, βγάζουν ανακοινώσεις τύπου ότι το φαινόμενο Galindo δεν ισχύει στη χώρα μας.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο κόσμος στο πλήθος των αναφορών που μας κάνει μετά τα τελευταία γεγονότα εστιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης αιτιολόγηση από τους αναφέροντες για τη μη ύπαρξη του Galindo στoυς Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.

Τους απαντάμε λοιπόν ότι οι προκλήσεις Galindo υπάρχουν.

Kατέχουμε στα χέρια μας σημαντικό υλικό το οποίο είναι ενώπιον των αρχών και επειδή με τις αναιτιολόγητες ανακοινώσεις βάζουν σε κίνδυνο γονείς και παιδιά θα ενημερωθεί άμεσα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Αθηνών από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Μανώλη Σφακιανάκη.

Θεωρούμε αδιανόητο να λαμβάνουμε καταγγελίες στο Ινστιτούτο μας και να μην ενημερώνουμε τους διαδικτυακούς χρήστες.

Το CSI institute δεν πρόκειται ποτέ να φιμωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται προς όλες τις κατευθύνσεις…»

Πηγή πληροφοριών: zougla.gr