Η ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας στο Αμόνι βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Πευκάλι, το μεσημέρι της Κυριακής 28 Ιουνίου 2026.
Στόχος της συνάντησης ήταν η αποτίμηση της διαχείρισης του περιστατικού, η καταγραφή των αναγκών και ο σχεδιασμός πρόσθετων παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την πρόληψη και την ετοιμότητα απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κορινθίων, Ανδρέας Πούλος ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για την περαιτέρω θωράκιση του Αμονίου, δίνοντας έμφαση στη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρόντες ήταν ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Μουρίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Γκιόλης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Λιμενάρχης, ο Δασάρχης και στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ ενεργό ρόλο είχαν και εκπρόσωποι του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμονίου, οι οποίοι κατέθεσαν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναλυτική αξιολόγηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε και εξελίχθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά, καθώς και της επιχειρησιακής ανταπόκρισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης και της αποτελεσματικότητας σε περίπτωση νέου συμβάντος.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, στον έγκαιρο σχεδιασμό, στη βελτίωση κρίσιμων υποδομών, στην ενίσχυση της επιτήρησης και στην υλοποίηση προληπτικών δράσεων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών σε μια περιοχή με σημαντικό φυσικό πλούτο και αυξημένες απαιτήσεις προστασίας.
Το κοινό μήνυμα που προέκυψε από τη σύσκεψη ήταν ότι η αποτελεσματική προστασία του Αμονίου προϋποθέτει διαρκή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Κορινθίων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού, της Δασικής Υπηρεσίας και των τοπικών φορέων.
Η συνεδρίαση σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής, ώστε το Αμόνι να είναι καλύτερα προετοιμασμένο απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της αντιπυρικής περιόδου.




