Έρχεται αλλαγή ή όχι στον τρόπο που εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες;

Το νέο προσχέδιο του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει φέρει ξανά στο τραπέζι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της πολιτικής σκηνής. Το εκλογικό σύστημα στους δήμους και το αν θα συνεχίσουμε με δύο γύρους ή αν θα δούμε ένα νέο μοντέλο εκλογής.

Στο νέο κείμενο, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει ριζικά το σημερινό σύστημα. Η βασική λογική παραμένει ίδια, δηλαδή για να εκλεγεί κάποιος από την πρώτη Κυριακή πρέπει να πιάσει συγκεκριμένο ποσοστό ψήφων, αλλιώς η διαδικασία οδηγεί σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.

Αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν ακουστεί σενάρια για κατάργηση του δεύτερου γύρου, στο συγκεκριμένο προσχέδιο δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και δείχνει ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει».

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες ιδέες για το μέλλον των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από τη διατήρηση του σημερινού συστήματος, μέχρι την αλλαγή του ποσοστού εκλογής από την πρώτη Κυριακή ή ακόμη και ένα νέο μοντέλο μιας μόνο Κυριακής.

Ο νέος Κώδικας, όμως, δεν αφορά μόνο τις εκλογές. Περιλαμβάνει επίσης σκέψεις για ηλεκτρονική ψήφο, νέους εκλογικούς καταλόγους, αυστηρότερους κανόνες στις προεκλογικές δαπάνες και μεγαλύτερη λογοδοσία για τους αιρετούς.

Από τη μία πλευρά, πολλοί θεωρούν ότι ο δεύτερος γύρος δίνει πιο ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού ο νικητής βγαίνει με ευρύτερη αποδοχή. Από την άλλη, υπάρχουν και όσοι πιστεύουν ότι ένα σύστημα μίας Κυριακής θα μείωνε το κόστος των εκλογών, την αποχή αλλά και τα πολιτικά «παζάρια» ανάμεσα στους δύο γύρους.

Το τι θα ισχύσει τελικά θα φανεί στο οριστικό κείμενο του Κώδικα, όπου θα ξεκαθαρίσει αν θα έχουμε αλλαγές ή αν θα παραμείνει ως έχει το σημερινό εκλογικό μοντέλο στην Αυτοδιοίκηση.

Με πληροφορίες από http://airetos.gr

Φωτό: http://aftodioikisi.gr

Tags :