Δώρα Μεθενίτη

Όταν δεν υποκλίνεσαι στους νεκρούς… είσαι ανάξιος για τους ζωντανούς μου είχε πει κάποτε ένας φίλος!!!

Αυτά τα λόγια μου ήρθαν σήμερα στο μυαλό όταν βρέθηκα στο κοιμητήριο Εξαμιλίων θέλοντας να δω με τα μάτια μου το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν άγνωστοι δράστες στα μνήματα. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν όταν αντικρύζεις εικόνες βεβήλωσης… της θρησκείας, της πατρίδας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας!

Στάθηκα στο κέντρο του κοιμητηρίου και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό που βλέπω είναι πραγματικότητα. Ένιωσα ότι βρίσκομαι σε έναν χώρο όπου είχε στηθεί από εταιρεία παραγωγής για τις ανάγκες των γυρισμάτων ταινίας. Γύρω μου άνθρωποι με κεφάλια σκυμμένα και πρόσωπα που φώναζαν αγανάκτηση, φρίκη και πόνο… αλλά τα στόματα σιωπούσαν μπροστά στους νεκρούς τους. Άνθρωποι που ένιωθαν ντροπή για αυτό που προκάλεσαν άγνωστοι στα παιδιά τους, στους γονείς τους, στους παππούδες τους, στους φίλους τους… Σε όλους αυτούς που ενώ ”ξεκουράζονταν” στο ζεστό χώμα του τόπου τους… σηκώθηκαν και άρχισαν να τριγυρίζουν ανάμεσά μας… ρωτώντας ”Γιατί… γιατί μας το έκαναν αυτό”… αλλά κανείς δεν απάντησε… κανείς δεν ήξερε!

Επέλεξα να επισκεφτώ το κοιμητήριο μία ημέρα μετά την καταστροφή γιατί ήθελα να δω τους ανθρώπους αυτούς που είχαν σκύψει τα κεφάλια από σεβασμό στους νεκρούς και σιωπούσαν αλλά… φώναζε η αλήθεια τους… Δεν ήθελα να συναντήσω τους άλλους… τους υπεφλύαρους, με τα μεγάλα λόγια, τις υποσχέσεις και τις δικαιολογίες! Αυτούς που δεν σιωπούν ακόμα και μπροστά στους νεκρούς!

Κύριοι, η προστασία των κοιμητηρίων σημαίνει προστασία της εθνικής ύπαρξης και της δημοκρατίας. Δεν ξέρω να σας απαντήσω τι έγινε, πως έγινε, γιατί έγινε, ποιοι είναι οι δράστες και δεν ξέρω εάν θα μάθουμε ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι ότι εάν θέλουμε να έχουμε ελπίδα, πρέπει να τιμάμε πρώτα τους νεκρούς… γιατί εάν δεν το κάνουμε θα καταλήξουμε οι ζωντανοί… χωρίς τόπο. Αυτό που ξέρω… είναι ότι εάν δεν μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί με σεβασμό σαν αδέρφια… θα χαθούμε σαν ανόητοι!

 Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που ακολουθούν:

 

 

Tags :