Η Κόρινθος ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο του «ΟΧΙ» με δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων και τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Το μεγάλο ραντεβού έχει οριστεί για την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία της Κορίνθου, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για τις 27 και 28 Οκτωβρίου 2026, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπροσώπων των αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και συλλόγων της περιοχής.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις

Οι εορτασμοί ξεκινούν την παραμονή της εθνικής επετείου, με εκδηλώσεις στα σχολεία και απότιση φόρου τιμής στους ήρωες.

  • 10:00: Επετειακές ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • 11:00: Κατάθεση στεφάνων από μαθητές, φοιτητές, προσκόπους και μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο Μαυσωλείο των Ηρώων, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Θα προηγηθούν η έπαρση της σημαίας και η τέλεση τρισαγίου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός από τις 26 έως και τις 28 Οκτωβρίου, ενώ προβλέπεται φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και της 28ης Οκτωβρίου.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου: Το πρόγραμμα της επετείου

Η ημέρα της εθνικής επετείου ξεκινά από νωρίς το πρωί, με τις εκκλησίες να χτυπούν χαρμόσυνα τις καμπάνες και τη σημαία να υψώνεται στο Μαυσωλείο των Ηρώων.

  • 07:00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στους ναούς, με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου.
  • 08:00: Έπαρση της σημαίας στο Μαυσωλείο των Ηρώων από τιμητικό άγημα της Σχολής Μηχανικού.
  • 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Αγγελική Τέσση, διευθύντρια του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Κορίνθου. Η προσέλευση των επισήμων στον ναό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10:20.

Στις 11:10 η κατάθεση στεφάνων

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Μαυσωλείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Κορινθίων και των οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης και εφεδροπολεμιστών.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στις 12:00 η παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία

Το επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία της Κορίνθου, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν:

  • Η Δημοτική Φιλαρμονική.
  • Ανάπηροι πολέμου.
  • Μαθητές και μαθήτριες.
  • Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Πρόσκοποι και σύλλογοι.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης θα έχει η Σοφία Γκέλμπουρα, υπεύθυνη Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με την υποστολή της σημαίας στις 17:15.

Ποιοι έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου έχει την ευθύνη των θρησκευτικών τελετών, ενώ η Ανωτέρα Διοίκηση Φρουράς Κορίνθου θα μεριμνήσει για τη συμμετοχή του Στρατού.

Ο Δήμος Κορινθίων αναλαμβάνει τον σημαιοστολισμό, τη φωταγώγηση, τη Δημοτική Φιλαρμονική και την προετοιμασία του χώρου της παρέλασης. Η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης.

Τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις καλούν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, και ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Σωτήρης Μουρίκης.

 

Tags :