Αδειάζουν οι δρόμοι της Κορίνθου από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα!

Ο Δήμος Κορινθίων ξεκίνησε σήμερα να τα απομακρύνει με την βοήθεια γερανού έχοντας σκοπό όχι μόνο την βελτίωση της εικόνας της πόλης αλλά και την απελευθέρωση χώρων στάθμευσης που είναι ένα από τα μεγαλύτερα καθημερινά προβλήματα δημοτών και επισκεπτών.

Πολλά από τα αυτοκίνητα που απομακρύνονται έχουν αφεθεί στην μοίρα τους… μήνες είτε λόγω βλαβών που δεν επιδιορθώνονται είτε λόγω κατάθεσης πινακίδων από τους ιδιοκτήτες τους κ.τ.λ.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αποτελούν περιβαλλοντολογικό πρόβλημα αφού όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παραμένουν σταθμευμένα αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας εστίας μικροβίων και στην κυριολεξία μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που που κάτοικοι έχουν ειδοποιήσει την πυροσβεστική για ανάφλεξη.

Πότε ένα όχημα θεωρείται εγκαταλειμμένο;

Ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν βρίσκεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες. Βρίσκεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής. Βρίσκεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου και αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται δε δύναται να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τον Δήμο όταν εντοπιστεί το αυτοκίνητο είναι η Αρμόδια Υπηρεσία να κολλήσει σε εμφανές σημείο ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο και μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου εάν το αυτοκίνητο δεν απομακρυνθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε περιέρχεται στη κατοχή του Δήμου. Στη συνέχεια, το παραδίδει σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου παραμένει για 10 ημέρες. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό δεν αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης του. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, προωθείται για καταστροφή.

Tags :