Την άνετη και πλούσια ζωή που έκανε διαφήμιζε στο TikTok ένας 40χρονος Ρομά, ο οποίος ήταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές σε σπίτια και είχε καταφέρει να κάνει μπάζα άνω του μισού εκατ. ευρώ.

Ο αρχηγός έμενε σε μία υπερπολυτελή βίλα σε απομονωμένο σημείο της Κορίνθου που ήταν «ζωσμένη» με πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, παγίδες συναγερμού και κάμερες παντού, από την είσοδο της κατοικίας μέχρι τα παράθυρα και στους εσωτερικούς χώρους. Είχε εγκαταστήσει δύο καταγραφικά κλειστού κυκλώματος καταγραφής εικόνας και ήχου με δύο οθόνες παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης. Διέθετε μέχρι και αυτοκίνητα διαφυγής, όπως και ειδική ανθρώπινη κρύπτη εντός της οικίας του, συγκεκριμένα στην κρεβατοκάμαρα του, σύμφωνα με το protothema.gr.

Ο υπαρχηγός της οργάνωσης, με τα παρανόμως αποκτηθέντα χρηματικά ποσά που του αναλογούσαν, χρηματοδοτούσε την ανέγερση-κατασκευή οικίας σε οικόπεδο-«φιλέτο» που είχε αγοράσει. Μάλιστα, είχε καλύψει με μπάζα μέρος της απενεργοποιημένης σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να φτιαχτεί αυτοσχέδια διάβαση με πρόσβαση στο οικόπεδό του.

Τα μέλη της οργάνωσης έπειτα από τις κλοπές που διέπρατταν δεν δίσταζαν να ανεβάζουν βιντεάκια με τα κλοπιμαία στο TikTok. Μάλιστα ο αρχηγός έχει τραβήξει τον σκύλο του, την ώρα που προσπαθεί να φάει ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ και δύο χρυσές λίρες. Σε άλλη φωτογραφία, μέσα από το σπίτι του φαίνεται ξεκάθαρα και η ειδική κρύπτη διαφυγής που είχε φτιάξει.

Παρόλο που ο αρχηγός και η παρέα του, πίστευαν όμως ότι δεν θα πιαστούν ποτέ από τις Αρχές, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα, κατάφεραν να εξαρθρώσουν εγκληματική οργάνωση. Στη συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, στις 9 Μαρτίου σε Αρκαδία, Κορίνθια και στην Αττική, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, όλοι τους Ρομά ηλικίας 21 έως 40 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης έχουν προκύψει τουλάχιστον 42 περιπτώσεις κλοπών, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 560.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος ρολογιών και χρυσών κοσμημάτων, οκτώ οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, 19 κινητά τηλέφωνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείών, πυροβόλο όπλο και μαχαίρια.΄

Η συμμορία ξεκίνησε την εγκληματική της δράση τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 στο νόμο Αρκαδίας, ενώ εξετάζεται η δράση τους στο νομό Κορινθίας, Αττικής και της Εύβοιας. Τα μέλη της, έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν και έδειχνε ενδιαφέρον για μεγάλες μονοκατοικίες και διαμερίσματα με εύκολη πρόσβαση. Για την παραπλάνηση των Αρχών είχαν πολλά διαφορετικά επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία τα έκρυβαν επιμελώς, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και η σύλληψή τους. Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας της οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλα οχήματα και τα τοποθετούσαν στα δικά τους, στη συνέχεια με αυτά διέπρατταν τις κλοπές και διέφευγαν. Όταν τέλειωναν το έργο τους τις πετούσαν μακριά, εξασφαλίζοντας κάποια κάλυψη τόσο στην δράση τους όσο και στη διαφυγή τους. Στη συνέχεια απομακρύνονταν μακριά από την περιοχή της κλοπής, άλλαζαν μέχρι και νομό και προσπαθούσαν να αποφεύγουν τα μπλόκα της Αστυνομίας. Γι’ αυτόν τον λόγο τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιφορτιστεί να επιτηρούν τον δρόμο διαφυγής τους και να τους ενημερώνουν, όπου χρειαστεί, για παρουσία Αστυνομίας.  Το σύνολο των κλοπιμαίων το διοχέτευαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια στη γύρω περιοχή της Ομόνοιας Αττικής. Χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» τηλεφωνικές συνδέσεις -ghost numbers- και μίλαγαν με ψευδώνυμα στις συνομιλίες τους. Ήταν ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούσαν μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών και πολλές φορές προς επίδειξη έδειχναν με καμάρι τη λεία τους και τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής τους.