Μετά από πολύμηνη αναμονή και αρκετή ταλαιπωρία για τους κατοίκους, ξεκινά επιτέλους ένα έργο που το ζητούσε εδώ και καιρό η τοπική κοινωνία Νεμέας!

Το έργο αποκατάστασης των κατεστραμμένων αγροτικών δρόμων στο Κούτσι θα χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις βασικές υποδομές, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πέρυσι και άφησε πίσω της καμένες εκτάσεις, κατεστραμμένες υποδομές και ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Οι ζημιές είχαν ως συνέπεια πολλοί αγρότες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα και για να πάνε στα χωράφια τους.

Τι περιλαμβάνει το έργο:

  • Αποκατάσταση των φθαρμένων δρόμων

  • Βελτίωση της πρόσβασης σε αγροτικές εκτάσεις

  • Διευκόλυνση της καθημερινότητας των παραγωγών

Οι κακοί αγροτικοί δρόμοι για τους αγρότες σημαίνουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Πιο συγκεκριμένα:

1. Δυσκολία πρόσβασης στα χωράφια

Όταν οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες ή είναι αδιάβατοι μετά από βροχές, οι αγρότες δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα στις καλλιέργειές τους ή το κάνουν με κίνδυνο ζημιάς στα οχήματά τους.

2. Καθυστέρηση στις εργασίες

Καθυστερούν σημαντικές αγροτικές εργασίες (όργωμα, φύτεμα, ράντισμα, συγκομιδή), επειδή τα μηχανήματα δεν μπορούν να κινηθούν ομαλά, ειδικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

 3. Αυξημένο κόστος μεταφοράς

Οι ζημιές σε οχήματα και αγροτικά μηχανήματα σημαίνουν συχνές επισκευές και περισσότερα έξοδα. Επιπλέον, η μεταφορά προϊόντων γίνεται πιο αργή και δύσκολη, με κίνδυνο καθυστερήσεων ή και απωλειών.

4. Μείωση παραγωγικότητας

Όταν ένας παραγωγός δεν μπορεί να φτάσει εγκαίρως ή με ευκολία στο χωράφι του, αυτό επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Άρα και το εισόδημά του.

 5. Απομόνωση και εγκατάλειψη

Οι κακοί δρόμοι λειτουργούν αποτρεπτικά για τους νέους να μείνουν ή να επενδύσουν στον τόπο τους. Με τον καιρό, αυτό οδηγεί σε ερημοποίηση της υπαίθρου.

Οι αγροτικοί δρόμοι δεν είναι πολυτέλεια. Είναι εργαλείο δουλειάς. Όπως ο αγρότης χρειάζεται τρακτέρ, έτσι χρειάζεται και δρόμο για να φτάσει με αυτό στο χωράφι του.

Tags :