Κοινό μέτωπο σχηματίζουν τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Κορινθίας και Μεσσηνίας για την κορινθιακή σταφίδα και την ελιά ζητώντας την άμεση ένταξή τους στο Μέτρο 23 για αποζημιώσεις ύψους 178 εκατ. ευρώ. Με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων καλλιεργειών, παρότι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από ξηρασία, καύσωνα και παγετό.
Όπως τονίζουν, η κορινθιακή σταφίδα και η ελιά δεν είναι μόνο παραδοσιακά προϊόντα αλλά βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Χιλιάδες παραγωγοί έχουν επενδύσει σε αυτές τις καλλιέργειες και έχουν ήδη καταθέσει τεκμηριωμένα αιτήματα αποζημίωσης.
Τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Κορινθίας και Μεσσηνίας ζητούν:
- Αναθεώρηση της λίστας του Μέτρου 23 και ένταξη σταφίδας και ελιάς.
- Ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.
- Επίσημη ενημέρωση για τους λόγους αποκλεισμού και τις εναλλακτικές ενίσχυσης.
Κλείνοντας, δηλώνουν διαθέσιμα για διάλογο με το Υπουργείο με στόχο την αποκατάσταση αυτής της σοβαρής αδικίας εις βάρος των αγροτών που στηρίζουν την οικονομία της Πελοποννήσου.
Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο λειτουργούν τα εξής Επιμελητήρια, ένα σε κάθε νομό (περιφερειακή ενότητα):
- Επιμελητήριο Αργολίδας (Ναύπλιο, Άργος)
- Επιμελητήριο Αρκαδίας (Τρίπολη)
- Επιμελητήριο Κορινθίας (Κόρινθος)
- Επιμελητήριο Λακωνίας (Σπάρτη)
- Επιμελητήριο Μεσσηνίας (Καλαμάτα)
Επιπλέον, σχετιζόμενο με την κορινθιακή σταφίδα:
Επιμελητήριο Αχαΐας (Πάτρα) αν και ανήκει διοικητικά στη Δυτική Ελλάδα έχει έντονη σχέση με την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, γι’ αυτό συμμετέχει συχνά σε κοινές δράσεις με τα επιμελητήρια Πελοποννήσου.
Φωτό: ilidakampos.gr




