Με αφορμή τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου ανοιχτά της Κύθνου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη στο Action24 και έκανε λόγο για επικείμενη σεισμική έξαρση στη χώρα.

Όπως τόνισε, μετά την περίοδο σεισμικής ύφεσης που βιώνουμε, θα υπάρξει περίοδος σεισμικής έξαρσης καθώς είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης. Μάλιστα αναφέρθηκε στις περιοχές που έχουν υψηλότερη σεισμικότερη δραστηριότητα. Οι περιοχές αυτές είναι το Κεντρικό Ιόνιο, το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και ο Κορινθιακός για τον οποίο σημείωσε ότι έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981 αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο και έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς.

Το πότε θα συμβεί και που ένας ισχυρός σεισμός δεν είναι προβλέψιμο σύμφωνα με τον σεισμολόγο όμως η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός και να προχωρήσουμε σε ελέγχους.

Αλκυονίδες νήσοι 

Οι Αλκυονίδες νήσοι, καλούμενες και κατ΄ ευφημισμό “καλά νησιά” αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου της Λιβαδόστρας απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας. Το όνομά τους, προέρχεται από τις Αλκυονίδες, μυθικές κόρες του γίγαντα Αλκυονέα.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή.

Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

Η περιοχή των «Καλών νήσων», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org

Tags :