Σαρώνει η Όμικρον στην Κορινθία τα τελευταία 24ωρα με τα κρούσματα να αυξάνονται και να κυμαίνονται σε τριψήφιους αριθμούς, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι πολίτες που σπεύδουν να κάνουν έλεγχο με PCR και rapid test στα φαρμακεία, στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και στο Νοσοκομείο Κορίνθου,
είτε γιατί οι περισσότεροι έχουν ήδη θετικό self test είτε γιατί κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα και θέλουν να επιβεβαιωθούν. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται ατελείωτες ουρές καθημερινά και σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον να μιλάμε για μία επικίνδυνη κατάσταση!

Με αφορμή τα 530 νέα κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Κορινθία, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης εξέδωσε ανακοίνωση και ενημερώνει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες για το τι θα ισχύει, σε περίπτωση που έχουν έλθει σε επαφή με κρούσμα ή παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο Νοσοκομείο.

Ο κ. Καρπούζης, γνωστοποιεί ότι αντίστοιχοι έλεγχοι γίνονται και στα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας ενώ για τους προσερχόμενους στο Νοσοκομείο για εξέταση ισχύουν τα ακόλουθα:

Εμβολιασμένοι: Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες που έχουν θετικό rapid test δεν απαιτείται να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο (PCR).

Ανεμβολίαστοι: Οι πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι και δεν έχουν συμπτώματα ΔΕΝ θα υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο (PCR) ή rapid test στο Νοσοκομείο. Μπορούν να απευθύνονται σε ιδιωτικό φαρμακείο ή στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ της περιοχής τους. Όσοι εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα θα απευθύνονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), για κλινική αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο PCR στις πέντε (5) ημέρες μετά την επαφή. Οι λήψεις των μοριακών ελέγχων θα πραγματοποιούνται αυστηρά από τις 09:00 έως τις 12:00.

Διαβάστε αναλυτικά, τις επικαιροποιημένες οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας για τα κρούσματα κορωνοϊού και για στενές επαφές τους, που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, πριν λίγες ημέρες.

Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

  • Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:

  • Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.

Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής.