Ο καύσωνας μας επισκέφτηκε ακόμα μία φορά το φετινό καλοκαίρι… και από ότι φαίνεται μας έχει αδυναμία, αφού σκοπεύει να μας ”ψήσει” κυριολεκτικά για αρκετές ημέρες φτάνοντας μέχρι και… τους 45 βαθμούς Κελσίου!

Το air condition, να είναι καλά… σκέφτεσαι! Και πολύ καλά κάνεις, αφού πλέον υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Τι γίνεται όμως με όσους δεν έχουν την δυνατότητα αυτή ή σε ενδεχόμενο μιας βλάβης ή ακόμα χειρότερα σε ένα Μπλακ – άουτ; Τότε αρχίζουν τα δύσκολα…

Πριν αρχίσει να σε πιάνει πανικός, διάβασε προσεκτικά τις συμβουλές που ακολουθούν σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσεις την ζέστη με απλούς, φυσικούς και οικονομικούς τρόπους… όπως ακριβώς έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, πολλά χρόνια πριν που δεν υπήρχαν τα air condition…

1. Ανεμιστήρας

Μετέτρεψε τον ανεμιστήρα σε κλιματιστικό, πολύ απλά και εύκολα βάζοντας ένα μπολ παγάκια μπροστά από αυτόν και ρυθμίζοντάς τον, να δουλεύει αριστερόστροφα εάν αυτός είναι διπλής λειτουργίας. Επίσης, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και ως απωθητικό του ζεστού αέρα τοποθετώντας τον έξω από το παράθυρό, ώστε να διώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω. Στην περίπτωση που έχεις ανεμιστήρα οροφής, βάλτον σε λειτουργία να “τραβάει” προς τα πάνω τον αέρα και όχι να τον “σπρώχνει” προς τα κάτω ώστε να σηκώνει τον κρύο αέρα από κάτω και να τον φέρνει προς τα πάνω.

2. Απορροφητήρας

Άναψε τον απορροφητήρα… και ας μην έχεις σκοπό να μαγειρέψεις. Όπως με τις μυρωδιές του φαγητού, με τον ίδιο τρόπο θα απομακρύνει και τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σου.

3. Παντζούρια – Παράθυρα – Πόρτες

Κράτησε τα παντζούρια και τα παράθυρα του σπιτιού σου κλειστά κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσεις την θερμοκρασία χαμηλή και τον χώρο δροσερό. Άνοιξέ τα, μόνο το βράδυ όταν η θερμοκρασία θα έχει πέσει. Αν θες μπορείς να κρεμάσεις μια βρεγμένη πετσέτα στο ανοιχτό παράθυρο για να κάνει τον αέρα που θα μπαίνει πιο δροσερό.

Απομόνωσε τα δωμάτια που θερμαίνονται περισσότερο λόγω του ήλιου, κλείνοντας τις πόρτες την ημέρα και άφησέ τες ανοιχτές το βράδυ ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί από δωμάτιο σε δωμάτιο.

4. Ηλεκτρικές συσκευές

Μια πηγή θερμότητας μέσα στο σπίτι είναι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όπως είναι η τηλεόραση, οι λάμπες, ο φούρνος … Απέφυγε την χρήση τους για πολλές ώρες, καθώς ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο.

5. Υγρασία

Εξισορρόπησε την υγρασία μέσα στο σπίτι σου. Μην ξεχνάς ότι περισσότερη υγρασία σημαίνει περισσότερη ζέστη.

6. Σεντόνια

Τις ημέρες του καύσωνα προτίμησε βαμβακερά σεντόνια καθώς έχουν την ικανότητα να αερίζονται και να μην συγκρατούν τη ζέστη, παραμένοντας δροσερά.

Άλλο ένα κόλπο είναι να βάλεις τα σεντόνια στην κατάψυξη. Ναι καλά άκουσες! Αφού τα βάλεις μέσα σε μια πλαστική σακούλα, τοποθέτησέ τα  μέσα στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Ξάπλωσε σε αυτά και απόλαυσε… έστω και για λίγο, έναν δροσερό ύπνο.

Μία άλλη μέθοδος που έρχεται από την Αίγυπτο, είναι να βάλεις το σεντόνι σου μέσα σε κρύο νερό και αφού το στραγγίσεις καλά, να σκεπαστείς με αυτό τη νύχτα. Προσοχή, βάλε πρώτα από πάνω σου μια λεπτή πετσέτα και πάνω από το στρώμα, για να μην ποτίσει με νερό.

7. θερμοφόρα

Κι όμως η θερμοφόρα δεν είναι χρήσιμη μόνο για τον χειμώνα, αρκεί να την γεμίσεις με νερό και να την βάλεις στην κατάψυξη. Είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσεις για να δροσίσεις πόδια και αυχένα.

8. Μπουκάλια με πάγο

Άλλος ένας τρόπος να δροσίσεις τα πόδια σου, κυρίως κατά την διάρκεια του ύπνου είναι να γεμίσεις μπουκάλια με νερό και στην συνέχεια να τα βάλεις στο ψυγείο. Πριν πέσεις για ύπνο, τα τυλίγεις με μία πετσέτα και τα βάζεις στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Τα πόδια σου θα πάρουν τη θερμοκρασία του πάγου από τα μπουκάλια και θα ρίξει τη θερμοκρασία του σώματός σου.

9. Νωπά υφάσματα

Τοποθέτησε νωπά υφάσματα στις περιοχές του σώματός σου όπου οι «παλμοί» είναι εμφανείς όπως οι καρποί, ο λαιμός και ο αυχένας.

10. Ντους

Κάνε συχνά κρύα ή χλιαρά ντους και απέφυγε τα ζεστά πριν τον ύπνο, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος για να κρυώσει το σώμα σου.