Η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στην Κόρινθο, ολοκληρώθηκε με την ξεχωριστή ευλογία να παρίσταται η Τιμία Κάρα του ΑΓΙΟΥ ΣΟΦΡΩΝΙΟΥ Α’, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, προερχόμενη από το Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, πιστοί συμπολίτες μας προσκύνησαν την Τιμία Κάρα και όλοι μαζί προσευχήθηκαν για την προστασία της πόλης μας από δεινά όπως θεομηνίες και πανδημίες που δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια μας δοκιμάζουν σκληρά.

Η περιφορά του Τιμίου Σταυρού, της Ιεράς Εικόνας Βαπτίσεως του Κυρίου και της Τιμίας Κάρας ολοκληρώθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου χωρίς την παρουσία πιστών αλλά με ευλάβεια, κατάνυξη, σεβασμό και επίκληση βοήθειας προς το Θεό και απόδοση τιμής προς τους Αγίους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΟΦΡΩΝΙΟΥ Α’, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Ο Άγιος Σοφρώνιος, επίσκοπος Ιεροσολύμων και από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές μορφές του 7ου αιώνα γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας το 560. Έλαβε μεγάλη φιλοσοφική και θεολογική μόρφωση.

Πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου εκάρη μοναχός στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου και επιδόθηκε σε βαθύτερες θεολογικές και εκκλησιολογικές μελέτες. Ήταν πολέμιος της αίρεσης του Μονοθελητισμού, την οποία καταπολέμησε συγγράφοντας πολλά αντιαιρετικά έργα.

Για τη μεγάλη του προσφορά, το 634 εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Από αυτή τη θέση, συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα του κατά των Μονοθελητιστών. Μετά από πολλούς πολυάριθμους αγώνες, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 11 Μαρτίου 638.

Ως άριστος μουσικός και υμνογράφος συνέγραψε διάφορα τροπάρια, τα στιχηρά ιδιόμελα των μεγάλων Ωρών των Δεσποτικών εορτών Χριστουγέννων («Βηθλεέμ ἑτοιμάζου») και Θεοφανίων, της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Αγιασμού «Φωνή Κυρίου…».

Θεωρείται ο πρώτος ποιητής Τριωδίων και Τετραωδίων Κανόνων, των οποίων ο αριθμός είναι πολυάριθμος. Ο Σωφρόνιος, όταν ήταν μοναχός, αναθεώρησε το τυπικό του Αγίου Σάββα και συμπλήρωσε τον Επιλύχνιο ύμνο «Φως Ιλαρόν…»

Το DMnews.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρει εικόνες ελπίζοντας να γεννηθεί η ανάγκη προσευχής σε όλους μας:

J