Το Λέχαιο σήκωσε «τείχος» απέναντι στην αυθαίρετη τεχνολογική επέλαση και νίκησε. Οι κάτοικοι με τη στήριξη της Δικαιοσύνης, πέτυχαν ένα σημαντικό “στοπ” στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, επικαλούμενοι τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την παραβίαση βασικών προϋποθέσεων. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου αποτελεί σταθμό και στέλνει ηχηρό μήνυμα.

Αναλυτικότερα, η υπόθεση αφορά την απόπειρα εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιοδιάταξης κινητής τηλεφωνίας εντός κατοικημένης περιοχής στο Λέχαιο Κορινθίας. Κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και επικαλούμενοι την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου για την υγεία τους αλλά και παραβίαση των νομικών και τεχνικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για την τοποθέτηση τέτοιων υποδομών.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κορίνθου, με την υπ’ αριθμ. 436/2025 απόφασή του, έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των αιτούντων και απέρριψε τη δυνατότητα εγκατάστασης της εν λόγω κεραίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι αποδείχθηκε ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τη λειτουργία της κεραιοδιάταξης, με αποτέλεσμα να διατάξει την απαγόρευση εγκατάστασης μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής.

Δήλωση του δικηγόρου Αναστάσιου Γ. Κοσμά

Ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Αναστάσιος Γ. Κοσμάς, μέλος και διαχειριστής της Δικηγορικής Εταιρείας “ΑΓΓΕΛΙΚΗ Γ. ΚΟΣΜΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΚΟΣΜΑΣ”, δήλωσε σχετικά:

«Θα πρέπει να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία προστάτεψε τους αιτούντες – κατοίκους του Λεχαίου Κορινθίας. Δόθηκε μια ηχηρή απάντηση στην ανεξέλεγκτη και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις εγκατάσταση τέτοιων κεραιοδιατάξεων στην περιοχή του Δήμου Κορινθίων».

Σημειώνεται ότι η απόφαση αποτελεί σημείο αναφοράς για παρόμοιες υποθέσεις στην Κορινθία και ευρύτερα. Στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, η ισορροπία μεταξύ προόδου και προστασίας των πολιτών είναι κρίσιμη. Το Λέχαιο έδειξε πως μια συντονισμένη, τεκμηριωμένη και νομικά ορθή αντίδραση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Tags :